Αθήνα

°C

Δευτέρα

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ινδική μετάλλαξη Ελλάδα: Δεν μεταδίδεται περισσότερο από τη βρετανική, εκτιμήσεις Τζανάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Ινδική μετάλλαξη Ελλάδα: Δεν μεταδίδεται περισσότερο από τη βρετανική, εκτιμήσεις Τζανάκη

Ινδική μετάλλαξη Ελλάδα: Όσα ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης για την εστίαση και τις μάσκες

Ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε, μιλώντας στο Open, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες αναφορικά με το τι κάνει το ινδικό στέλεχος, πόσο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο είναι, γνωρίζουμε ότι σίγουρα δεν μεταδίδεται περισσότερο από το βρετανικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πολύ. Φαίνεται ότι αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζεται, καθώς δεν μειώνεται πολύ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πράγμα που είναι πόλυ σημαντικό

«Δεν με ανησυχεί, είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Θυμηθείτε, είχαμε και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πριν λίγο καιρό, φοβηθήκαμε, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή κατεστάλη τρόπον τινά και δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιστεύω, το ίδιο θα γίνει και με την ινδική μετάλλαξη. Ακόμα και στην Ινδία, το ποσοστό είναι πολύ μικρό, περίπου 15% και μάλιστα στο Νέο Δελχί, δεν είναι σε όλη την Ινδία», κατέληξε.

Όσα ανέφερε για την εστίαση

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα χαλάρωσης αλλά για άνοιγμα εγρήγορσης «σε ένα επιδημιολογικά ελεγμένο περιβάλλον». Παράλληλα, τόνισε ότι η φάση στην οποία προχωράμε με το άνοιγμα της εστίασης είναι ιδιαίτερη επιδημιολογικά, καθώς το 30%-40% του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία. «Σε ποσοστό 1 στους 4, από τους θαμώνες ή τους εργαζόμενους δηλαδή, θα είναι άνοσος», είπε και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα γίνεται σε εξωτερικό χώρο, οπότε μεταδίδεται λιγότερο ο ιός. Ακόμα ο ζεστός  καιρός είναι όπλο, αφού ο ιός δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.

«Είναι μία φάση, στην οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις δραστηριότητες κι εάν πειθαρχήσουμε σωστά, δεν θα επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση αλλά ενδεχομένως θα τη μειώσουμε. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου έγινε με όρους ιατρείου κι έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά θα βελτιώσουν την εικόνα και την οικονομία. Για πολλούς από τους επιχειρηματίες δεν υπήρχε επιστροφή. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και να τους σεβαστούμε», πρόσθεσε. Ακόμα σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη, ότι δηλαδή από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες, και υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εμβολιαστικό πρόγραμμα και από το αν η ανοσία έχει προχωρήσει στο 60 – 70% του πληθυσμού.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις