Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 30/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 30/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 30/4: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 2.155 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 2155 κρούσματα, 66 θανάτους, ενώ 802 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

“Η νεολαία δείχνει το δρόμο”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής το Κέντρο Υγείας Ραφήνας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 ως 39 ετών και έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν. «Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη από τις 09.00 το πρωί της Μ. Παρασκευής είχαν πραγματοποιηθεί 3.076.875 εμβολιασμοί, ενώ χθες καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών με 66.210. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και αύριο, Μ. Σάββατο, καθώς επίσης και από την Δευτέρα του Πάσχα.

«Βλέπω μία πολύ καλή δυναμική και κυρίως από τις νεότερες ηλικίες, που είναι πολύ ενθαρρυντικό, και βέβαια από τον Ιούνιο και πέρα ουσιαστικά δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων» επισήμανε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Ουσιαστικά θα ανοίξουμε σε όλο τον πληθυσμό και μετά θα πρέπει να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, σε όλες τις ηλικίες, ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να βοηθήσουν όλους μας να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας».

Πάσχα με λίγους και καλούς

«Έσπευσες αμέσως φαντάζομαι να εμβολιαστείς» ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε έναν πολίτη 35 ετών. «Ξεκάθαρα» απάντησε εκείνος. «Καλή ελευθερία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με έναν ακόμη πολίτη, 38 ετών, για να προσθέσει ότι «πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε» και το αρνί την Κυριακή «με λίγους και καλούς».

«Πράσινη» παραμένει η χώρας μας στο δείκτη θετικότητας

Ευχάριστα είναι τα νέα σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και στον αριθμό των τεστ που διεξάγονται, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Συγκεκριμένα, στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη εβδομάδα στο πράσινο χρώμα, που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4%. Σύμφωνα με το ECDC «πράσινο» έχουν οι χώρες εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας δοκιμής κάτω από 4%.

Παράλληλα η χώρα μας βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά το testing (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους). Στον σύνθετο χάρτη για τα τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται ακόμη στο «κόκκινο», εκτός από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που βρίσκονται στο «πορτοκαλί».

Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού δείχνει επίσης καλύτερη εικόνα πανευρωπαϊκά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοιχτό κόκκινο με 50 ως 150 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ο χάρτης δημοσιεύεται από το ECDC κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις