Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βράβευση Τζον Κέρι: Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βράβευση Τζον Κέρι: Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Βράβευση Τζον Κέρι: Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

“Σήμερα η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητηματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος” τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή απονομής στον Τζον Κέρι του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού “Lord Byron” για το έτος 2021, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας τιμά τη διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939- 1945. Ειδικότερα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Μπαρακ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας στις ΗΠΑ υπηρέτησε τις ιδέες της ενότητας και της μετριοπάθειας, ενώ ως ο 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Κέρι συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. “Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Κέρι θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη” σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

“Είμαστε περήφανοι, που τιμούμε σήμερα εδώ τον Τζον Κέρι” κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο” τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021, σε τρεις διακεκριμένους φιλέλληνες: τον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, τον πρώην υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet.

Η ομηρική φράση

Η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Όπως ανέφερε, “στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: “άφθιτον κλέος αεί” – δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται”.

Μάλιστα, τόνισε, ότι το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο, προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. “Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας, είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού” συμπλήρωσε.

Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες

Αναφερόμενη στο Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με σκοπό να εξαρθεί η διαχρονική αξία του φιλελληνικού φαινομένου, σημείωσε ότι θα απονέμεται από φέτος σε πρόσωπα τα οποία αναζήτησαν το καθοδηγητικό πρότυπο του βίου τους στο ελληνικό ιδεώδες, όπως αυτό ενσαρκώθηκε στις αξίες της δημοκρατίας, της παιδείας, της ατομικής ελευθερίας.

“Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες θα τιμήσουμε φέτος, τον πρώην Γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, απόγονο του Thomas Winthorp, προέδρου του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet, απόγονο του επίσης τραπεζίτη Jean-Gabriel Eynard, ο οποίος, στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, διέθεσε τεράστια ποσά στον Αγώνα των Ελλήνων και παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ των ελληνικών δικαίων” κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τους τιμώμενους. Τον John Kerry προσφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.

Τον Jack Lang προσφώνησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον εκπρόσωπο του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναπληρωτή επικεφαλής Αρχής κ.Nicolas Jose Croizer. Τον Charles Pictet προσφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα, στον πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Olaf Andreas Kjelsen.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις