Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης εμβολιασμοί: Νέα έκκληση στους πολίτες, «βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης εμβολιασμοί: Νέα έκκληση στους πολίτες, «βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε»

Μητσοτάκης εμβολιασμοί: «Το 95% των διασωληνωμένων δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί» είπε ο πρωθυπουργός.

Για την πανδημία, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την οικονομία επ’ αφορμής της κατάθεσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν, ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας.

Στην συνέχεια μιλώντας για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε πως το 95% των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κατά συνέπεια είναι χρέος όλων μας να στείλουμε αυτό το μήνυμα, ειδικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Από πλευράς της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε πως είναι θετικό και μας γεμίζει ελπίδα ότι στις επόμενες εβδομάδες, όπως έχθα ήθελα για μια ακόμα φορά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Η ηλικιακή ομάδα 40-44 θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια

Διευκρινίσεις για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας όσον αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών, καθώς εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό. Υπενθύμισε δε ότι η πλατφόρμα για τους 45 – 49 ετών ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

Αναφορικά με τους πολίτες 30-39 ετών, είπε ότι έχουν προγραμματιστεί 103.000 ραντεβού για εμβολιασμούς. Όπως τόνισε, πρόκειται για σημαντικό αριθμό, ο οποίος θα ανέβει. Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18 ετών και άνω

Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους. Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές επικαλούμενη και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστα περιστατικά επιπλοκών στο σύνολο των εμβολιασμένων που είναι πολλά εκατομμύρια. “Οι ηλικίες 40 – 44 θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca” σημείωσε.

Χαμός με τα ραντεβού εμβολιασμού για τους 30 έως 39 ετών – Πάνω από 90 χιλιάδες σε 24 ώρες

Στο μεταξύ, πάνω από 90.000 ραντεβού για εμβολιασμό είχαν κλειστεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, μέχρι χθες το βράδυ, στην ηλικιακή ομάδα 30-39. Οι εκτιμήσεις λένε πως η συμμετοχή της εν λόγω ηλικιακής ομάδας θα είναι σημαντική στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξαιτίας και του ότι τα ραντεβού προγραμματίζονται πολύ γρήγορα, ακόμη και την επόμενη ημέρα, λόγω των πολλών αδιάθετων δόσεων. Την ίδια ώρα, η δυνατότητα για μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις, δηλαδή από τις 12 στις 8 εβδομάδες εάν κάποιος το επιθυμεί, θεωρείται επίσης πως θα επιταχύνει την εμβολιαστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως τη Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει και η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η διαδικασία είναι η ίδια, δηλαδή όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία. Ακολούθως, το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις