Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Χανιά έρευνα: Καταθέτει συμπληρωματικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος του
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά έρευνα: Καταθέτει συμπληρωματικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος του

Γηροκομείο Χανιά έρευνα: Κατάθεση συμπληρωματικού υπομνήματος στον Άρειο Πάγο από τον δικηγόρο

Ένας από τους δικηγόρους του γηροκομείου Χανίων θα μεταβεί στον Άρειο Πάγο, στις 15 Μαΐου, προκειμένου να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα για να κληθούν ως μάρτυρες τουλάχιστον 20 άτομα, συγγενείς φιλοξενουμένων αλλά και πρώην εργαζόμενοι. Το εν λόγω γηροκομείο βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών ύστερα από καταγγελίες για τη μεταχείριση των ηλικιωμένων. Ο δικηγόρος Νικόλαος Ρουσσόπουλος αναφέρει επίσης ότι θα ζητήσει να κληθούν και υπάλληλοι εμπλεκόμενων φορέων στον έλεγχο της λειτουργίας του γηροκομείου. Επίσης, αφήνει αιχμές, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα καλούνται και καταθέτουν μόνο καταγγέλλοντες. Αναλυτικά η δήλωσή του:

Στις 05/05/2021 και ώρα 12:30μ.μ. θα μεταβώ τον Άρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσω συμπληρωματικό υπόμνημα για να κληθούν να καταθέσουν συμπληρωματικώς τουλάχιστον 20μάρτυρες συγγενείς φιλοξενουμένων και πρώην εργαζόμενοι, να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων στον έλεγχο της λειτουργίας του οίκου από την Περιφέρεια, Πρόνοια, Υγειονομικό, Ε.Ο.Δ.Υ. και Εθνική Αρχή Διαφάνειας που πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην μονάδα καθώς επίσης και να εκφράσω την αγωνία διότι μέχρι σήμερα καλούνται και καταθέτουν μόνο οι ελάχιστοι καταγγέλλοντες, ενώ δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 73 μάρτυρες που προτείνουμε είναι ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ. Επομένως, στο στάδιο αυτό που βρισκόμαστε της προκαταρκτικής πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές, ώστε ο ζυγός της Δικαιοσύνης να ισορροπήσει.

Στο “μικροσκόπιο” 500 θάνατοι

Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στο γηροκομείο των Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία πρώην υπαλλήλου στην μονάδα φροντίδας. Μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 68 άνθρωποι, όλοι από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με την υπάλληλο προέκυψε ενδεχομένως από βίαιο τάισμα. Σύμφωνα με την μαρτυρία γυναίκας 30 ηλικιωμένοι έφυγαν από τη ζωή μέσα στο γηροκομείο το διάστημα που εργαζόταν εκείνη στον οίκο ευγηρίας.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει 10 καταθέσεις από πρώην εργαζόμενους που δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στις άθλιες συνθηκες διαβιωσης των ηλικιωμένων, στον υποσιτισμό, στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων για να βρίσκονται σε καταστολή και στις κατακλίσεις που οδηγούσαν στον θάνατο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρώην εργαζομένων δύο νοσηλευτές έπρεπε να φροντίζουν σε καθημερινή βάση 68 ηλικιωμένους ενώ τη νύχτα έμενε μόνο ένας νοσηλευτής. Τις επόμενες μέρες θα βγει το πόρισμα από τις ιστολογικές εξετάσεις ηλικιωμένης γυναίκας η εκταφή της οποία έγινε μετά από εντολή εισαγγελέα. Στο θέμα αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που κατάγεται από τα Χανιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις