Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβολιασμός εγκύων κορονοϊός: SOS για AstraZeneca και Johnson&Johnson
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός εγκύων κορονοϊός: SOS για AstraZeneca και Johnson&Johnson

Εμβολιασμός εγκύων: Σύσταση να μην τους χορηγούνται των AstraZeneca και Johnson&Johnson

Σε σύσταση εξαίρεσης των γυναικών που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή που είναι ήδη έγκυες να μην κάνουν το εμβόλιο των AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, εισηγούνται για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer/BioNTech και Moderna προς το παρόν -επίκεινται η έγκριση του mRNA εμβολίου της CureVac). Με λίγα λόγια οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σε διαδικασία φυσικής ή υποβοηθούμενης σύλληψης δεν θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, τα εμβόλια δηλαδή που βασίζονται σε αδενοϊούς.

Ο ειδικός αλγόριθμος θα τροποποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε όταν ο θεράπων ιατρός εισάγει στο σύστημα την ένδειξη «κύηση» ή «ορμονοθεραπεία για IVF» αυτομάτως να επιλέγεται ραντεβού εμβολιασμού μόνο για τα mRNA εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών. Μια ηλικιακή ομάδα που αρκετές γυναίκες πλέον αποφασίζουν να αποκτούν παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί η ομάδα των 30-39 ετών θα εμβολιάζονται αποκλειστικά με AstraZeneca. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στην ηλικιακή ομάδα των 18-29 ετών , όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Εμβόλια Ευρώπη: “Φρένο” στα AstraZeneca και Johnson & Johnson – Μόνο Pfizer

Αλλάζουν όλα στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εμβόλια από το προσεχές φθινόπωρο. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, 100,3, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στην επόμενη φάση θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον θα γίνεται χρήση μόνο των εμβολίων της Pfizer. Τουλάχιστον για την 3η δόση, που μάλλον θα χρειαστεί για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των Eυρωπαίων πολιτών. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, πηγαίνουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Η τεχνολογία πάντως mRNA αφορά και το εμβόλιο της moderna, αλλά ο κ. Σχοινάς όταν αναφέρθηκε σε αυτήν την εταιρεία, σημείωσε ότι δεν παράγονται στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι μπαίνει και άλλος όρος στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ακόμα ότι αυτά τα εμβόλια, αυτής της τεχνολογίας, θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος του έτους και υποσχέθηκε για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Θα χρειαστεί και 3η δόση

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πρόσθεσε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί μάλλον να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, αλλά σημείωσε ότι η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει. Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με την AstraZeneca θα είναι οι νομικές ενέργειες, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων. “Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις” ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις