Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας: Πότε επιτρέπεται, τι ισχύει για τις ιατρικές βεβαιώσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας: Πότε επιτρέπεται, τι ισχύει για τις ιατρικές βεβαιώσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται για λόγους υγείας - Νέα απόφαση για τους ασθενείς

Στο ζήτημα της μετακίνησης εκτός νομού για λόγους υγείας αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Ξεκαθάρισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό. Υπενθυμίζεται πως στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης, πχ. για χημειοθεραπείες.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ: 1. Στην περ.  β) της παρ.  2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:«β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.».

Το ΦΕΚ που είχε δημοσιευτεί στις 23 Απριλίου 2021 ανέφερε:

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Εν τω μεταξύ, στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 24/04, προστέθηκε και η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Ειδικότερα, αναφέρεται το εξής: «Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης».

Διαδημοτικές μετακινήσεις εστίαση: Τι ανακοίνωσε ο Σταμπουλίδης

Χωρίς sms στο 13033 θα γίνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις από τις 3 Μαΐου για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ακόμα είπε ότι «οι καταναλωτές ήταν προσεκτικοί τις προηγούμενες ημέρες και χθες Κυριακή των Βαΐων, διότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και η αγορά πρέπει να μείνει ανοιχτή». Συνέχισε λέγοντας, «τα self test είναι στην διάθεση επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ενώ παράλληλα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις πιο παραγωγικές ηλικίες». Σε ότι αφορά την επιβάρυνση των επιχειρηματιών για τα υποχρεωτικά self tests, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «το άνοιγμα της επιχείρησης παράγει υπεραξία και επομένως θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να αναλάβουν ένα κόστος της υποχρέωσης που έχουν και απέναντι στους πελάτες τους και απέναντι στο προσωπικό για ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων».

Εστίαση

Σε ότι αφορά την εστίαση, ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και ότι δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away. «…Ο γενικός κανόνας, πρόσθεσε, είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους». Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα».Σε ότι αφορά τους γάμους και τις δεξιώσεις , ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι μετά τις 15 Μαΐου θα υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο για όσα θα ισχύουν, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να δώσουμε λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις