Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Χανιά – νεκροί: «Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση φυτού», νέες καταγγελίες σοκ
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά – νεκροί: «Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση φυτού», νέες καταγγελίες σοκ

Γηροκομείο Χανιά - νεκροί: Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς. Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες αναφορικά με το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά όπου μέσα σε αυτό άφησαν την τελευταία τους πνοή από ανακοπή καρδιάς, μόλις σε ένα χρόνο τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι. Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών που έχασαν στη συγκεκριμένη δομή δικούς τους ανθρώπους συγκλονίζουν, ενώ νέες έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας όσο περνούν οι μέρες, με τις εξελίξεις στον εν λόγω θέμα να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια χαρακτηρίζει τα όσα ακούγονται ανυπόστατα, ενώ οι δικηγόροι της δομής ζήτησαν από την εισαγγελία πλήρη μυστικότητα για τις έρευνες.

Μιλώντας στο MEGA πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει». Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι». «Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους. Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι. «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

Γηροκομείο Χανιά: Πάντου κάμερες μέσα στο γηροκομείο

Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο». Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων. «Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Γηροκομείο Χανιά: «Ολοι νύχτα δεμένοι χέρια και πόδια»

Σοκ προκαλεί η πρώην εργαζόμενη όταν περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι. «Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. «Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια». Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. «Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ». Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά».

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν τα χούφταλα, τα σάψαλα». Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».

Γηροκομείο Χανιά: Τι λέει η πλευρά της ιδιοκτήτριας

Για 4-5 περιφερόμενους μάρτυρες μίλησε ο εξ Αθηνών πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής ηλικιωμένων στα Χανιά, Νικόλαος Ρουσόπουλος. “Έχω μηνύματα από αυτούς που κάνουν καταγγελίες, για το τι έλεγαν πριν”. Λίγη ώρα πριν μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να ζητήσει την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, μιλάει στο flashnews.gr και δίνει τις δικές του απαντήσεις.

“Όταν έχεις μια οποιαδήποτε δομή άνω των 1.000 ατόμων δεν μπορείς να προβάλεις τις κατηγορίες 4-5 πρώην εργαζομένων ή συγγενών που για κάποιο λόγο βγαίνουν δημόσια. Όταν σαν Ασφάλεια Χανίων κάνεις την προκαταρκτική εξέταση, τυχαία από τους υπόλοιπους 1.095 τρόφιμους ή συγγενείς τους, τους καλείς για να καταθέσουν και να σου πουν αν συμβαίνει κάτι στη Δομή. Για αυτό και εγώ μεταβαίνω στον Άρειο Πάγο με μια λίστα πάνω από 50 ονόματα που μόνοι τους πήραν τηλέφωνο και έδωσαν το τηλέφωνό τους για να καταθέσουν”.

“Γιατί δεν τα κατήγγειλε από την αρχή;”

Ο ίδιος τονίζει ότι έχει στη διάθεσή του μηνύματα των καταγγελλόντων που πριν ξεκινήσει αυτή η υπόθεση και πριν απολυθούν από την Δομή είχαν ουσιαστικά εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον χώρο εργασίας τους: “Δεν είναι δυνατόν 4-5 περιφερόμενοι μάρτυρες να σπιλώνουν τη φήμη και την υπόληψη μιας Δομής. Δεν μπορεί μια πρώην υπάλληλος να στέλνει μήνυμα και να λέει (πριν την απόλυσή της) ότι είμαι σε μια ιδιαίτερη “φάτνη ανθρώπων” και ξαφνικά να λέει αυτά τα πράγματα. Ούτε ο έτερος που περιφέρεται στα κανάλια και στα ΜΜΕ να στέλνει μήνυμα λέγοντας “συγγνώμη είχατε δίκιο σε όλα, ήταν λάθος μου που δεν έκανα το δεύτερο τεστ” και ξαφνικά να κάνεις καταγγελίες για πράγματα που είχε δει. Γιατί δεν τα κατήγγειλε από την αρχή;”.

Καταλήγοντας ο κ. Ρουσσόπουλος τονίζει ότι η Ασφάλεια Χανίων θα πρέπει να ξεκινήσει να ζητά τις καταθέσεις συγγενών ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη Δομή, πλην των καταγγελλόντων: “Θεωρώ ότι πλέον θα αρχίσει η Ασφάλεια Χανίων να καλεί και τα υπόλοιπα άτομα που έχουμε προτείνει εμείς ή και άλλων, πλην των καταγγελλόντων για να λάμψει η αλήθεια”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις