Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καμμένος Σερβία – εμβόλιο: Η ανάρτηση στο Twitter
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος Σερβία – εμβόλιο: Η ανάρτηση στο Twitter

Καμμένος Σερβία - εμβόλιο: «Ευχαριστώ τους αδελφούς Σέρβους που μου έδωσαν την ευκαιρία να πάρω πίσω την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου»

Στη Σερβία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V  εμβολιάστηκε ο Πάνος Καμμένος. Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από τον εμβολιασμό του και γράφοντας: «Ευχαριστώ τους αδελφούς Σέρβους που μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς μου έδωσαν την ευκαιρία να πάρω πίσω την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου. Εδώ η ζωή γύρισε πίσω, όλα ανοιχτά, όλοι εμβολιασμένοι και οι νέοι τώρα και οι ξένοι και σε 10 μέρες παράγουν το Sputnik, ενώ εμείς ΜΜΕ τρομοκρατίας».

Γερμανοί στη Μόσχα για ένα εμβόλιο

Ο 38χρονος Βερολινέζος Ένο Λέντζε θέλει να δει ό,τι περισσότερο μπορεί από τη ρωσική πρωτεύουσα. «Όταν νιώσω καλά, θα επισκεφτώ το ένα μουσείο μετά το άλλο» ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Ένο είναι ένας από τους πενήντα Γερμανούς που πέταξαν μέχρι τη Μόσχα για να εμβολιαστούν με το Sputnik V. Στη Γερμανία θα λάμβανε ραντεβού στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της χρονιάς. «Αλλά ακόμη δεν το ξέρουμε» συμπληρώνει.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση εμβολιασμού που διοργανώνει ο νορβηγικός τουριστικός όμιλος World Visitor με προορισμό τη Μόσχα. «Μέχρι το Σεπτέμβριο θέλουμε να μεταφέρουμε πενήντα άτομα την εβδομάδα για εμβολιασμό στη Μόσχα» αναφέρει ο διευθυντής του γερμανικού παραρτήματος στο Μόναχο Χανς Μπανκ. Κάνει μάλιστα λόγο για έναν «τρελό» αριθμό αιτήσεων.

Για τη Ρωσία, η οποία διαφημίζει διεθνώς το ρωσικό εμβόλιο, τα νέα είναι φυσικά καλοδεχούμενα: Γερμανοί οι οποίοι εξαιτίας του χάους με τους εμβολιασμούς στην πατρίδα τους ταξιδεύουν μέχρι τη Μόσχα για να σωθούν. Η ρωσική κρατική τηλεόραση εκμεταλλεύεται αυτές τις εικόνες, ενώ δημοσιογράφοι περικυκλώνουν Γερμανούς επισκέπτες για μια δήλωση. Σε αντίθεση με τους Ρώσους πολίτες, οι Γερμανοί μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στο ξενοδοχείο τους. Πολλοί δεν επιθυμούν να κάνουν δηλώσεις.

white and clear plastic syringe

1.150 ευρώ για ένα ταξίδι

Το ταξίδι εμβολιασμού στη Μόσχα δεν είναι φθηνό. Ο εμβολιασμός κοστίζει 150 ευρώ και το ταξίδι μαζί με την πτήση 1.000 ευρώ. Σε τρεις εβδομάδες ο Ένο Λέντζε θα πρέπει να ταξιδέψει ξανά από το Βερολίνο στη Μόσχα για τη δεύτερη δόση. Άλλοι επιλέγουν μάλιστα να μείνουν για ένα διάστημα στη Μόσχα, όπως ο 24χρονος φοιτητής Τόμας Βάλερ. Ένας δικηγόρος από το Αμβούργο, με Ρωσίδα σύζυγο, λέει ότι ο εμβολιασμός στη Ρωσία είναι μια ευκαιρία για να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς του στη Μόσχα. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στη Γερμανία, αναφέρουν μπροστά στην κάμερα δύο άνδρες.

Η Ρωσία ενέκρινε ήδη από πέρυσι τον Αύγουστο τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο Sputnik V. Στο μεταξύ κυκλοφορούν στην αγορά άλλα δύο ρωσικά εμβόλια. Ρωσίδα δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε ρε ρεπορτάζ ότι στόχος της Ρωσίας είναι να σώσει ανθρώπινες ζωές και όχι να κάνει πολιτική. Μάλιστα μόλις μια ημέρα πριν από τον εμβολιασμό των Γερμανών, ο 68χρονος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμβολιάστηκε με τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο δεν είχε παρενέργειες.

white and black plastic bottle

Ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ θα εξετάσουν τις πρακτικές παρασκευής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V τον Μάιο

Τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν τον νέο γύρο εξέτασης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 1ο Μαΐου, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. “Οι επιθεωρήσεις των σωστών πρακτικών παρασκευής θα πραγματοποιηθούν από τις 10 Μαΐου ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου”, δήλωσε ο ΠΟΥ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters.

Κοινή ομάδα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ διεξάγει αυτή την περίοδο ελέγχους για τις σωστές κλινικές πρακτικές του εμβολίου που ανέπτυξε το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, ο ΠΟΥ απάντησε: “Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες από την παρασκευάστρια”. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν είχε συνομιλίες την Τρίτη στη Γενεύη με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος αργότερα έγραψε στο Twitter:  “Ο ΠΟΥ εκτιμά τις προσπάθειες της Ρωσίας να πληροί τους όρους για την Έκτακτη Χρήση εμβολίων”. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V έφθασε το 97,6% σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τον εμβολιασμό 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών.Αν πάντως ο ΕΜΑ το εγκρίνει, η Γερμανία ετοιμάζεται να αγοράσει 30 εκατ. δόσεις.

Ποιοι “μπλοκάρουν” το ρωσικό εμβόλιο στην Ευρώπη;

Αν τώρα κάποιος αναρωτιέται πότε θα έρθει το ρωσικό εμβόλιο στην Ευρώπη, αυτό παραμένει άγνωστο.  Σε αυτό συγκλίνουν οι επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Μάλιστα, τις φήμες περί καθυστερήσεων φούντωσε ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς που επισήμανε στις 19 Απριλίου ότι το Sputnik V, θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη στα τέλη του 2021, το νωρίτερο, εάν και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Στο ίδιο κλίμα, ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, του Έρικ Μάμερ που επισήμανε ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες για να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το «πράσινο διαβατήριο» που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα δεν αναγνωρίζει εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ωστόσο, είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίζουν αυτά τα εμβόλια, όπως το Sputnik V της Ρωσίας.

white and red plastic bottle

Δέσμευση Θεοχάρη στους Ρώσους

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Μόσχα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε τους Ρώσους ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμού της Ελλάδας θα συμπεριλάβει το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια για ταξιδιωτικούς σκοπούς. «Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες που εμβολιάζονται να έρθουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και πρόσθετα τεστ» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Θεοχάρης. Κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή, η ΕΕ χρησιμοποιεί τέσσερα εμβόλια για τον εμβολιασμό των πολιτών της: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, που εγκρίθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες. Ωστόσο, τα δύο τελευταία αμφισβητούνται.

«Ο απόλυτος ευτελισμός της λεγόμενης επιστήμης”

Από την πλευρά του ο συγγραφέας, αναλυτής και ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας σχολιάζει στο Sputnik σχετικά με το πιστοποιητικό: «Ο απόλυτος ευτελισμός της λεγόμενης “επιστήμης”, των καθεστωτικών κυβερνητικών επιτρόπων στην επιστημονική επιτροπή”, πως κάθε χώρα με ευρωπαϊκή αδειοδότηση θα μπορεί να δέχεται μονομερώς πολίτες από άλλες χώρες που έχουν εμβολιαστεί με διαφορετικά εμβόλια.

Πώς θα μπορούν να κοιτούν στα μάτια τα παιδιά τους οι “πανεπιστημιακοί” της ελληνικής επιτροπής, όταν η Ελλάδα θα δέχεται Ρώσους τουρίστες εμβολιασμένους με Sputnik V, αλλά Έλληνας πολίτης εμβολιασμένος με το Ρωσικό εμβόλιο δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη; Για οικονομικά κέρδη επιτρέπεται τουρισμός, αλλά όποιος είναι Ευρωπαίος πολίτης δεν επιτρέπεται να είναι ισότιμος με τον τουρίστα». Την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι μια σειρά από κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε άμεσες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Μέχρι πρότινος το πρόβλημα ήταν ότι ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία η Ουγγαρία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούσαν να προμηθευτούν ή να γίνουν συμπαραγωγοί στο ρωσικό εμβόλιο. Ελλάδα και Κύπρος απείχαν από τις συζητήσεις. Με τις νέες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων όμως φαίνεται ότι όλα ανατρέπονται και το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να μη φτάσει ποτέ στην Ευρώπη. Σήμερα μπαίνει αναγκαστικά στο αντιρωσικό μέτωπο η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναλυτής. Η Κύπρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το ρωσικό εμβόλιο και προγραμματίζει να προμηθευτεί δόσεις του εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ, ενώ η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή γραμμή, περιμένει επίσης την έγκρισή του.

blue and white labeled bottle

Παραλογισμός

Αν και η ρωσική πλευρά επισημαίνει ότι έχει καταθέσει το φάκελο του ρωσικού εμβολίου εδώ και μήνες προς έγκριση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οι αξιωματούχοι του οργανισμού το αρνούνται. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας της ΕΕ στις 14 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιβεβαίωσε δημοσίως ότι δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για το Sputnik V, παρά τις αναφορές που δηλώνουν το αντίθετο.

Την ίδια στιγμή στις 29 Ιανουαρίου ο Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία, δήλωνε στο Sputnik ότι συνεχίζονται «οι επαφές μεταξύ του Ρώσου κατασκευαστή και του Ευρωπαϊκoύ Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)».
«Κάποιοι παίζουν παιxνίδια. Τα εμβόλια είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι πολιτικό ζήτημα και καθόλου επιστημονικό, παρότι η καθεστωτική επιστήμη- σε πλήρη διάσταση με την Ιπποκράτεια Ιατρική-, έχει μετατραπεί σε ένα εργαλείο της πολιτικής, ώστε να επιβληθούν συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών» τονίζει ο κ. Κλειτσίκας.

Η απάντηση είναι… στην πολιτική

«Το πρώτο εμπόδιο παραμένει ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που διστάζει, βρίσκει εμπόδια, δημιουργεί αμφιβολίες, κωλυσιεργεί στην έγκρισή του» αναφέρει. «Η απάντηση για αυτές τις ενέργειες είναι στην πολιτική, την οποία καθορίζουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και γι’ αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα μπροστά στα κέρδη. Η πολιτική κι εύκολη, σωστότερα αυτονόητη απάντηση, ή περαιτέρω διευκρινίσεις πρέπει ν’ αναζητηθούν στην Ουάσινγκτον κι όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει το ρόλο διαχειριστή, διεκπεραιωτή, Γκάουλαϊτερ για τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε».

Το σενάριο εμπλοκής των ΗΠΑ

Ένα σενάριο που διακινείται από διάφορους κύκλους είναι αυτό της εμπλοκής των ΗΠΑ στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου, με έμμεσο τρόπο, θέλει τους Αμερικανούς να επιβάλλουν κυρώσεις στις εταιρείες που θα συμπαράγουν ή θα εισάγουν το Sputnik V από τη Ρωσία.
Το σενάριο προέκυψε και εξετάστηκε από το Euobserver μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά το περασμένο έτος στο 33ο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας και Δοκιμών της Ρωσίας και στο 48ο Ινστιτούτο Κεντρικής Έρευνας.

Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν το ρόλο των εργαστηρίων στο υποτιθέμενο «πρόγραμμα χημικών όπλων της Ρωσίας, το οποίο παρήγαγε την τοξίνη που χρησιμοποιήθηκε σε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι». Ωστόσο, το 48ο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας, συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη του Sputnik V. «Δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να χτυπήσουν με αυτόν τον τρόπο το ρωσικό εμβόλιο» σχολιάζει ο κ. Κλειτσίκας.

person holding white ballpoint pen

Ο ρόλος του ΕΜΑ

Όπως προκύπτει από την επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το 2021 το συνολικό μπάτζετ του οργανισμού αγγίζει τα 385,9 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου το 86% του προϋπολογισμού του Οργανισμού προέρχεται από τέλη και χρεώσεις και 14% από τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα δημόσιας υγείας και λιγότερο από 1% από άλλες πηγές. «Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) χρηματοδοτήθηκε κατά ποσοστό άνω του 80% από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που πωλούν με κερδοφορία τα εμβόλια τους στην Ευρώπη και κατά το υπόλοιπο που ανέρχεται από όλους τους φορολογούμενους πολίτες» τονίζει ο κ. Κλειτσίκας.

«Οι δε δαπάνες αυτού του Οργάνου είναι πολλών εκατομμυρίων (πολυτελή γραφεία, υπαλληλικό προσωπικό με απίστευτες αμοιβές, επιστημονικό προσωπικό πολυτελείας και φυσικά παχυλούς μισθούς στους εκπροσώπους των κρατών μελών. Αποτελεί ουτοπία να πιστεύουμε πως ένας Οργανισμός που ελέγχουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες θα επιτρέψει, ή δεν θα αποτρέψει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ειδικά σήμερα που η δύση έχει επιβάλει κυρώσεις κι εμπάργκο στη Ρωσία κι ο αντικομμουνισμός της περιόδου του “ψυχρού πολέμου”, έχει αντικατασταθεί από την αντί-Ρωσική υστερία. Τη θέση του “κομμουνιστικού παραπετάσματος”, πήρε για τη Δύση ο Πούτιν που σε καμία εμφάνισή του δεν φοράει τη μάσκα “προστασίας” που επέβαλαν στη Δύση» προσθέτει.

Βαγγέλης Κοτρόζος Sputnik Ελλάδος για Ρώσικο Εμβόλιο στη “Νέα Τηλεόραση Κρήτης” – 09-02-2021

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις