Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάσχα 2021 μέτρα: Κίνδυνος εκτροχιασμού της πανδημίας αν δεν τηρηθούν
ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021 μέτρα: Κίνδυνος εκτροχιασμού της πανδημίας αν δεν τηρηθούν

Βασιλακόπουλος για το Πάσχα 2021: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε το πρωί της Πέμπτης 22/4 στον ΣΚΑΙ, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για το Πάσχα 2021. Με αυτό τον τρόπο χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες, κάνοντας τους έκκληση να τηρήσουν τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αν δεν προσέξουμε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροχιασμού της πανδημίας, και συνεπώς ένα πισωγύρισμα. Οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης και το Πάσχα να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι. Είναι αναγκαίο να συναντήσουν μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους και να μη διευρύνουν τον κύκλο των επαφών τους.

Έτσι, συνίσταται ένας μικρός κύκλος επαφών, αφού το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι αυξημένο. Παρ’όλα αυτά τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης στις 3 Μαΐου. Υποστηρίζει ότι μόνο έτσι θα εκλείψουν τα φαινόμενα συγκεντρώσεων χιλιάδων πολιτών σε πλατείες. «Ο λόγος που θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι οικονομικός, αλλά υγειονομικός. Αυτή τη στιγμή πάρα πολύς κόσμος βρίσκεται μέσα στα σπίτια και δεν υπάρχει η δυνατότητα, ειδικά στην Αθήνα, να βρεθούν εκτός σπιτιών. Αφού θα συναντιέται, είναι επικίνδυνο να το κάνει μέσα στο σπίτι, γιατί η μετάδοση σε εσωτερικούς χώρους είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εξωτερικούς χώρους. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες πρέπει να διαφυλάξουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους απαιτώντας από τους πελάτες τους να τηρούν τα μέτρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Πάσχα 2021: Τι αλλάζει με το ωράριο

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η χαλάρωση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας που συνόδευε τους κανονισμούς του lockdown. Η ρύθμιση του πλαισίου απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι μόνο μία από τις αλλαγές σε εστίαση, σχολεία, τουρισμό, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το διάγγελμά του. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις 3 Μαΐου, δηλαδή ταυτόχρονα με το άνοιγμα της εστίασης, θα παύσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μέχρι τις 23:00 το βράδυ. Βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων, κατ’ εξαίρεση θα αλλάξει το χρονικό «παράθυρο» μετακινήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά:

  • Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο στις 22:00
  • Την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00
  • Από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) από τις 23:00
  • Επομένως από τις 3 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αφορά το διάστημα από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα

Μετά από “πυρετό” επαφών βρέθηκε και η χρυσή τομή για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι Ακολουθίες θα γίνονται μισή ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα «στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ». Παρότι είχαν εκφραστεί αντίθετες απόψεις από μητροπολίτες, η Εκκλησία συμφώνησε και στη μετάθεση της ώρας της τελετής της Ανάστασης, που θα γίνει στις 21:00 του μεγάλου Σαββάτου, ενώ σε όλες τις τελετές θα γίνεται χρήση των προαύλιων χώρων. Να σημειωθεί ότι στις εκκλησίες θα επιτρέπονται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. με ανώτατο όριο 100 πιστών για τους μεγάλους ναούς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις