Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/4: Αισιοδοξία από τον χάρτη του ECDC - Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για 30 – 39 ετών

22.04.2021 | 17:59

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 2759 κρούσματα, 75 θανάτους ενώ 822 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αισιοδοξία από τον χάρτη του ECDC

Πολύ θετικά είναι τα στοιχεία για την Ελλάδα σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη του ECDC. Σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται στον χάρτη η Ελλάδα βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά το testing (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους), ενώ επέστρεψε ξανά στο «πράσινο» στον δείκτη θετικότητας κορoνοϊού (κάτω από το 4%). Παράλληλα η εικόνα της χώρας είναι καλύτερη και στον σύνθετο δείκτη.

Πότε θα επιτευχθεί η ανοσία στην Ελλάδα – Τα επόμενα βήματα για την αποσυμπίεση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με την άρση των μέτρων που εξαγγέλθηκε εχθές, και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας μετά το Πάσχα. Απαντώντας στους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα, αλλά και στο γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «Το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα. Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self-tests. Επίσης, για το Πάσχα, δε θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια. Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος».

«Μας προβλημάτισαν τα κορωνοπάρτι σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του κόσμου. Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορωνοπάρτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι βέβαια τα κορωνοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δε νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση», συνέχισε στο ίδιο θέμα. «Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να περάσουμε άμεσα στη φάση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, είναι νωρίς να μιλήσουμε για κλειστούς χώρους, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό που έχουμε στο έπακρο», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για 30 – 39 ετών

Τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ήταν από τα βασικά σημεία του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, τονίζοντας πως ακόμη η χώρα δεν είναι στα επιθυμητά ποσοστά και επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το να γίνουν οι εμβολιασμοί ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50-54 το Σάββατο, αλλά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επεφύλασσε μία έκπληξη καθώς προανήγγειλε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει και για τους 30 και άνω.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία θα γίνουν με τα εμβόλια της AstraZeneca καθώς υπάρχει απόθεμα μετά τις ακυρώσεις που έχουν προηγηθεί, ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49.

Exit mobile version