Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο κορονοϊός κάθε πότε: Πιθανή η επανάληψη του μετά από ένα με δύο χρόνια
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊός κάθε πότε: Πιθανή η επανάληψη του μετά από ένα με δύο χρόνια

Μόσιαλος για το εμβόλιο κορονοϊού: Πιθανή προστασία για πάνω από ένα έτος

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, έκανε αναφορά στην εμβολιαστική διαδικασία στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανάληψης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού κάθε σχεδόν ένα χρόνο. Ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι «αν υλοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβολιασμένο το 60% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο και να ξέρουμε το ποσοστό της ανοσοπροστασίας. Δεν θα έχουμε φτάσει στο τείχος ανοσίας, αλλά θα δούμε την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας».

Από τέλη Μαΐου θα «αρχίσουμε να βλέπουμε τις ευεργετικές επιπτώσεις των εμβολιασμών αν και δεν θα έχουμε χτίσει ακόμα το τείχος ανοσίας που χρειάζεται». Ερωτηθείς για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ο κορονοϊός, ο καθηγητής απάντησε πως «δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης». Σχετικά με τα εμβόλια, υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό είναι ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο».

Επαναληπτικοί εμβολιασμοί

Ωστόσο, θα γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε ένα με δύο χρόνια, όπως και για τη γρίπη. Παράλληλα, μίλησε και για τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά από εμβολιασμούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, με τον ίδιο να προτάσσει ότι οι πιθανές παρενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι πολύ σπάνιες.

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Ποιες πλατφόρμες ραντεβού ανοίγουν – Το πρόγραμμα

Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία», με την κυβέρνηση να προχωρά και στο άνοιγμα της ηλικιακής πλατφόρμας 30-39. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού των άνω των 30 ετών. «Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι με τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από τη Μεγάλη Τρίτη.

Ημερολόγιο εμβολιασμών: Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες ραντεβού

Τετάρτη, 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 55-59

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54

Τη Μεγάλη Τρίτη, 27/5, οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις