Αθήνα

°C

Πέμπτη

06

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πάσχα 2021 Ανάσταση: Να γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα ζητά η Εκκλησία Κρήτης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάσχα 2021 Ανάσταση: Να γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα ζητά η Εκκλησία Κρήτης

Εκκλησία Κρήτης για την Ανάσταση: Αντιδρά και ζητά αλλαγή του ωραρίου

Διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα 2021 κάτι που απασχολεί όλους τους πιστούς και τους πολίτες της χώρας. Την τροποποίηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ζητά η Εκκλησία Κρήτης. Με αυτό τον τρόπο οι πιστοί θα παραβρεθούν στην Ανάσταση τα μεσάνυχτα και όχι στις 21:00. Συγκεκριμένα, στέλνει το αίτημα με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Επίσης, ζητά αλλαγή του ωραρίου και για τη Μεγάλη Πέμπτη και για τη Μεγάλη Παρασκευή.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις τελικές της αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο του Πάσχα ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο ανακοινωθέν αναφέρει πως η λειτουργία της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στο προαύλιο των ναών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για συμφωνία κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τα αίτημα της Εκκλησίας της Κρήτης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το cretapost, τα αιτήματα των ιεραρχών του νησιού για την Αγία Εβδομάδα καθώς και για την εβδομάδα της Διακαινησίμου είναι τα εξής:

  • Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομο ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς) με ανώτατο όριο τα 100 πρόσωπα.
  • Παρουσία των πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών με τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ).
  • Τέλεση δύο ή περισσότερων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαιθρίων Ιερών Ακολουθίων σε ανοιχτούς χώρους.
  • Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής – λιτανείας δια των οδών των Ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.
  • Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, τουλάχιστον για τις ημέρες Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοπτα στις Ιερές Ακολουθίες.
    Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις