Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εργασία την Κυριακή νομοθεσία 2021: Οι επιχειρήσεις που θα μένουν ανοιχτές
ΕΛΛΑΔΑ

Εργασία την Κυριακή νομοθεσία 2021: Οι επιχειρήσεις που θα μένουν ανοιχτές

Εργασία την Κυριακή: Όλοι όσοι παίρνουν το πράσινο φως

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη λειτουργία τις Κυριακές και άλλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα όσα αναγγέλει η διάταξη του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Πέρα από τις επιχειρήσεις που ήδη επιτρέπεται, τη δυνατότητα λειτουργίας και τις Κυριακές μπορεί να χρησιμοποιήσει η τροφοδοσία, τα logistics, φάρμακα, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων καθώς και βιομηχανικές μονάδες. Οι επιχειρήσεις αυτές δουλεύουν έτσι κι αλλιώς 7 ημέρες με βάρδιες αλλά δεν καλύπτονται μέχρι τώρα από τη νομοθεσία.

Στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της αγοράς αλλά και να αποσυμφορηθεί η κίνηση τις καθημερινές. Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Εκτός από την εστίαση και τα καφέ με το ισχύον καθεστώς επιτρέπεται, προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και η απασχόληση των εργαζομένων τέσσερις Κυριακές το χρόνο.

Αυτές είναι οι τέσσερις Κυριακές

  • Η πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων που έχουν ορισθεί ως περίοδοι εκπτώσεων.
  • Οι δύο (Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Η Κυριακή των Βαΐων.
  • Η τελευταία Κυριακή κάθε έτους

Ενώ συνεχίζει να υφίσταται το καθεστώς αργίας την Κυριακή, ευθυγραμμιζόμενη με τις πρακτικές που εφαρμόζονται από χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, η Ελλάδα ορίζει κάποιες εξαιρέσεις στο γενικό κανόνα. ‘Αλλωστε, χάρη σε αυτές τις εξαιρέσεις, καθίσταται εφικτή η εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης -και όχι μόνο- τις Κυριακές.

Στις εξαιρέσεις αυτές προστίθενται κάποιοι επιπρόσθετοι κλάδοι, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν. Ας σημειώσουμε εδώ ότι ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) δεν υπάρχουν καθόλου αντίστοιχες με τις δικές μας απαγορεύσεις για τις Κυριακές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις