Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοπάρτυ στις πλατείες: Μεγάλη ανησυχία για τους συνωστισμούς, το βλέμμα στην εστίαση
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοπάρτυ στις πλατείες: Μεγάλη ανησυχία για τους συνωστισμούς, το βλέμμα στην εστίαση

Κορονοπάρτυ στις πλατείες: Oι αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσουν τους διοργανωτές των κορονοπάρτι.

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένοι και την Κυριακή στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και οι περίοικοι, αγανακτισμένοι, έριξαν κουβάδες με νερό στα αυτοκίνητα από όπου ακουγόταν μουσική. Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. που καλούνται τώρα να βρουν ποιοι είναι οι διοργανωτές, κάνουν λόγο για οργανωμένα κορονοπάρτι στην πλατεία, ενώ οι λοιμωξιολόγοι πάνε όλο και πιο πίσω τη συζήτηση για άρση μέτρων. Στα δύο κορονοπάρτι στην Κυψέλη που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, 17 Απριλίου, αλλά και του Σαββάτου, 18 Απριλίου, υπήρχε δυνατή μουσική, υπήρχε dj και γι’ αυτό οι Αρχές είναι βέβαιες ότι κάποιος διοργάνωσε το κάλεσμα για κορονοπάρτι στην Κυψέλη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, οι αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσουν τους διοργανωτές. Μάλιστα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τέσσερα άτομα και οι αστυνομικοί θεωρούν ότι αυτά τα τέσσερα άτομα έχουν διοργανώσει τα συγκεκριμένα κορονοπάρτι.

Οι νεαροί αυτοί, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ψάχνουν να εντοπίσουν πλατείες όπου δεν υπάρχει αστυνομική δύναμη. Κάνουν έρευνες, δηλαδή, τα απογεύματα στις πλατείες όπου δεν υπάρχει παρουσία αστυνομικών (όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι που υπήρξαν αστυνομικοί, αποκλείοντας την πλατεία). Μετά τον εντοπισμό της πλατείας όπου οι διοργανωτές θα στήσουν τα κορονοπάρτι, γίνονται οι συνεννοήσεις για να φτάσουν οι νέοι. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το κάλεσμα γίνεται συνήθως από στόμα σε στόμα ή από επαφές μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και όχι από το Facebook.

Διαμαρτυρία στο Παγκράτι

Στο μεταξύ, δεκάδες άτομα είχαν μαζευτεί το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και διαμαρτύρονταν για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Τα μέλη της ομάδας “ΟΔΟΣ” που περιφρουρούσαν τον χώρο είχαν λάβει εντολή να μην εμπλακούν με τους διαδηλωτές και μέχρι αργά το βράδυ, παρατηρούσαν παρατηρούσαν από κοντινή απόσταση τα όσα διαδραματίζονταν εντός της πλατείας.

Πρόστιμα στην πλατεία Βαρνάβα
Εικόνες από το Περιστέρι

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι μετά το τέλος των κορωνοπάρτι, τα πεζοδρόμια της Βεάκη και οι είσοδοι των πολυκατοικιών βρωμάνε αλκοόλ, παρομοιάζοντας τα με χωματερές καθώς οι νεαροί αφού καταναλώσουν τα ποτά τους, πετάνε κάτω τα πλαστικά ποτήρια, τα κουτάκια και τα μπουκάλια μπύρας και κρασιού που αγοράζουν από τα γύρω μαγαζιά και περίπτερα.

Εικόνες από την Κυψέλη

Μαυροειδάκος: Η Αστυνομία δεν μπορεί να μπει στο κυνήγι της πλατείας

«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να μπει στο κυνήγι της πλατείας, καθώς, πλέον, η κατάσταση δεν είναι όπως πριν», δήλωσε ο γ.γ. των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος αναφερόμενος στη δυσκολία των αστυνομικών να αντιμετωπίσουν τα κορονοπάρτι στις πλατείες της Αττικής. «Ο κόσμος έχει απαυδήσει και κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, οπότε αν πάει η Αστυνομία εκεί προληπτικά, σίγουρα θα μας επιτεθούν» ανέφερε ο κ. Μαυροειδάκος, υποστηρίζοντας πως αν τα γεγονότα γενικευτούν θα υπάρξει μεγάλη ένταση. «Είχαμε μπει εδώ και ένα χρόνο μπροστά για τους ελέγχους, τώρα έπειτα από διάφορα περιστατικά, όλος ο κόσμος βγαίνει έξω, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι» πρόσθεσε ο κ. Μαυροειδάκος, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι η δουλειά των αστυνομικών» η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απουσία της ΕΛ.ΑΣ. από τα κορονοπάρτι.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει άνωθεν εντολή για να μην συμβούν ξανά γεγονότα όπως της Νέας Σμύρνης, ο κ. Μαυροειδάκος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εντολές. «Αν μας δοθεί η εντολή από την πολιτική ηγεσία και πάρουν την ευθύνη να διαλύσουμε αυτά τα πάρτι, η Αστυνομία θα το κάνει» επισήμανε. «Αύριο σε όλα τα δελτία θα μιλάτε για αστυνομική αυθαιρεσία» συμπλήρωσε ο κ. Μαυροειδάκος. «Από τη στιγμή που είναι όλοι έξω με ένα μήνυμα, τι μπορεί να κάνει η Αστυνομία;» αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της εστίασης ενδεχομένως να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης.

Ανησυχία για την εστίαση

Και όλα αυτά την ώρα που εικόνες από τα αυτοσχέδια κορωνοπάρτι σε πλατείες της χώρας κάνουν τον γύρο των ΜΜΕ και προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα επιδημιολογικά δεδομένα μιας και όπως φαίνεται δεν τηρούνται ούτε προσχηματικά τα μέτρα προστασίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης επαναλειτουργίας της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ως ένα ακόμη βήμα αποσυμπίεσης. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης τοποθετούσαν μία τέτοια κίνηση ακόμα και πριν το Πάσχα και όχι στις 10 Μαΐου σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, με τις αποφάσεις να λαμβάνονταν σε έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων αυτή την εβδομάδα, ίσως και την Τετάρτη.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως βρίσκει αντίθετους αρκετούς τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και τους περισσότερους επιστήμονες. Μιλώντας για τους δεύτερους, οι ίδιοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους μιλούν με ανησυχητικό τόνο για τις πιθανές επιδημιολογικές επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης καθώς δεν διασφαλίζεται πως θα εάν ανοίξει η εστίαση τα κορωνοπάρτι θα πάψουν. Από την άλλη, ο πολιτικός αντίλογος θέλει μία τέτοια απόφαση να λαμβάνεται από πολλούς ως επιβράβευση τέτοιων μειοψηφικών συμπεριφορών την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη τόσο σε επίπεδο αποφάσεων όσο και όσον αφορά τα «μαθηματικά» της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις