Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Τσαβούσογλου: Θα δει και Ερντογάν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, “αγκάθι” η Λιβύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Θα δει και Ερντογάν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, “αγκάθι” η Λιβύη

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Ολα τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Νέα διάσταση στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία δίνει πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να τον συναντήσει πριν από το ραντεβού από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επιλογή του Τούρκου Προέδρου να ζητήσει να δει τον Νίκο Δένδια, δείχνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα θα θελήσει να απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που επιζητά τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα. Ωστόσο η στάση του Ταγίπ Ερντογάν που λίγες ώρες πριν απειλούσε ακόμα και για επέμβαση στην Κύπρο προκαλεί προβληματισμό ακόμα και στους αναλυτές που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την αλλαγή της στρατηγική του.

“Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία” είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος και αμέσως μετά προσκάλεσε τον Νίκο Δένδια σε συνάντηση. Έμπειροι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η Άγκυρα με αυτή την κίνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα τόσο προς τον τον πρωθυπουργό, όσο και προς τις Βρυξέλλες θέλοντας να δείξει πως καταβάλει προσπάθειες για την εξομάλυνση του κλίματος.

Η Αθήνα μένει μόνο στην ανακοίνωση της συνάντησης μεταξύ των δύο αντρών η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, σημειώνοντας πως η συνάντηση θα γίνει μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου. Παρά την χθεσινοβραδινή εξέλιξη η Αθήνα εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους και να έχει χαμηλές προσδοκίες για τις συναντήσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, καθώς αναμένει την αναπαραγωγή ορισμένων σταθερών απόψεων εκ μέρους της Άγκυρας όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Τσαβούσογλου: Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές με Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, το απόγευμα, θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας. Μιλώντας στο δίκτυο NTV και αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε -σύμφωνα με το Reuters- ότι όλοι μπορούν να έχουν συνομιλίες με όλους.

Η ατζέντα της συνάντησης

Στο τραπέζι της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να βρεθούν η αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλείται από τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Επίσης θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις με έμφαση στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό αλλά και η κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη. Αναλυτές τονίζουν πως σε όλα τα θέματα που θα τεθούν, δεν υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο χώρες παρά μόνο απόκλιση, η οποία το τελευταίο διάστημα ολοένα και διευρύνεται.

Γι’ αυτό τον λόγο χαρακτηρίζουν το ταξίδι του Νίκου Δένδια ως μία δύσκολη αποστολή ο βαθμός της οποίας αυξάνεται μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Άγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, μια παρουσία που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Λιβύη

Ένα ακόμη ζήτημα έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας είναι το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σάρατζ και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από προσωρινή διοίκηση παίρνει άλλη τροπή. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λιβύη αλλά και του Νίκου Δένδια στην Βεγγάζη, προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να καλεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, μία θέση που δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. “Χαιρετίζω την πρόθεση τη δική σας αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, η χώρα σας να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος τους προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

“Φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις