Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πώς να καθαρίσω τη βεράντα: Μυστικά για έναν ονειρεμένο χώρο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς να καθαρίσω τη βεράντα: Μυστικά για έναν ονειρεμένο χώρο

Πώς να καθαρίσω τη βεράντα: Φρόντισε το μπαλκόνι σου όπως την κρεβατοκάμαρά σου!

Με την εστίαση να παραμένει κλειστή για καιρό ακόμη, η βεράντα μοιάζει το πιο ιδανικό μέρος για να απολαμβάνουμε το φαγητό ή και το ποτό μας, με την οικογένεια ή λίγους και καλούς φίλους (προς το παρόν). Μιας και καλωσορίσαμε την άνοιξη και ο ήλιος ομορφαίνει τις ημέρες μας, το μπαλκόνι έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Επίσης είναι μια πολύ οικονομική λύση και εξαιρετικά εύκολο να οργανωθεί ανά πάσα στιγμή!

Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου την “επιχείρηση καθαριότητα“, ξεσκονίζοντας και γυαλίζοντας κάθε γωνίτσα της βεράντας. Να βγάλεις τις καρέκλες σου, τα μαξιλάρια σου, να πλύνεις κουφώματα, κάγκελα. Έχει λίγο δουλίτσα η υπόθεση αλλά θα το κάνεις με στυλ. Βάλε λίγη μουσική, βάλε τα ρούχα εργασίας, πάρε 2 λεκανίτσες με νερό, σαπούνι και ξύδι, μερικά πανιά και σκούπα.

Μ’ αυτούς τους τρόπους το ο καθάρισμά του θα γίνει παιχνιδάκι και θα κάνεις σχέδια για οικογενειακή στρωματσάδα έξω ή ρομαντικές βραδιές με κρασί.

brown wooden swing

Πώς να καθαρίσω τη βεράντα: Μυστικά για σωστό καθάρισμα

🚩Σκούπισμα 

Προτού πιαστείς με νερά και λάστιχα, ρίξε ένα πολύ καλό σκούπισμα στο μπαλκόνι σου. Μάζεψε ό,τι σκουπίδια και ό,τι χώματα και σκόνες υπάρχουν και ρίξτα σε μια σακούλα για σκουπίδια. Έτσι, θα γλιτώσεις χρόνο από το να προσπαθείς να ξεβουλώσεις τα λούκια όταν θα ρίξεις νερό. Έπειτα, προσεκτικά ρίξε νερό να πλύνεις τη βεράντα. Προσοχή μην κάνεις μούσκεμα τους από κάτω!

Με τη σκούπα πάρε ότι αράχνες έχουν οι τοίχοι. Σε μια λεκανίτσα ρίξε νερό και λίγο ξύδι. Έπειτα, βούτα ένα πανί και στράγγιξε το πολύ καλά. Πέρνα τους τοίχους της βεράντας με αυτό. Δε θέλεις να είναι πολύ βρεγμένο για να μην προκαλέσεις υγρασία στα ντουβάρια- για αυτό και ποτέ δεν ρίχνουμε νερό με το λάστιχο!

🚩Κουφώματα

Εδώ τα πράγματα είναι κλασικά. Σε μια λεκάνη βάζεις νερό και λίγο απορρυπαντικό ή σαπούνι για τα πιάτα. Με ένα βρεγμένο πανί περνάς καλά τα κουφώματα να καθαρίσουν και με ένα στεγνό ύστερα από πάνω ένα πέρασμα για να μην αφήσουν λεκέδες. Τα τζάμια καθάρισε τα με το απλό υγρό τζαμιών.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αγροτικός, άνεση, άνετα

🚩Σκουριά, η ανεπιθύμητη

Αν η σκουριά ακόμα δεν έχει επεκταθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, μπορείτε να την απομακρύνετε από τα κάγκελα και τις καρέκλες (αν είναι σιδερένιες), μ’ αυτά τα απλά τρικ:

Με σόδα: Αναμίξτε ένα μίγμα από ίσα μέρη σόδας και νερού, ανακατέψτε το μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα και στη συνέχεια απλώστε την στις σκουριασμένες επιφάνειες. Αφήστε τη να δράσει για 1 λεπτό και απομακρύνετέ την με ένα πανί ή με βούρτσα (σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι μεγάλο, χρησιμοποιήστε μεταλλική βούρτσα για καλύτερα αποτελέσματα).

Με λεμόνι και αλάτι: Στίψ’ τε ένα λεμόνι για να φτιάξετε μια πάστα από τον χυμό του και από αλάτι. Απλώστε την στη σκουριά και έπειτα αφαιρέστε την με ένα πανί. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε με ένα καινούριο, καθαρό πανί.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αθώος, αιλουροειδές, αναψυχή

🚩Κίτρινες ή καφέ κηλίδες στα πλακάκια

Αρχικά, θα πρέπει πρώτα να σκουπίσετε καλά τα πλακάκια για να απομακρύνετε τα φύλλα και τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί. Προτιμήστε, ωστόσο, μια μαλακιά σκούπα που δεν θα τα γδάρει. Στη συνέχεια, ρίξτε στον κουβά 3 λίτρα νερό (αν είναι λίγο ζεστό ακόμα καλύτερα) και μισή κούπα λευκό ξύδι. Σφουγγαρίστε καλά την επίμαχη περιοχή και αφού τελειώσετε, περάστε την με ένα στεγνό και καθαρό πανί. Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε το ξύδι να μην έρθει σ’ επαφή με τα φυτά – η σύσταση του είναι επιβλαβής γι’ αυτά.

Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για να ξεφορτωθείτε τις κιτρινίλες και τις καφέ κηλίδες που αφήνει το βρώμικο νερό κάτω απ’ τις γλάστρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιστρατεύσετε την κλασική χλωρίνη. Προσοχή όμως: φροντίστε να την χρησιμοποιείτε πάντα μόνη της! Ποτέ μην την αναμίξετε με οποιοδήποτε άλλο υλικο ούτε με το ξύδι.

🚩Κουτσουλιές

Καταρχάς, θα πρέπει να φορέσετε γάντια για να προστατευθείτε από τα μικρόβια τους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απομακρύνετε όλες τις ξεραμένες κουτσουλιές απλώς σκουπίζοντάς τις. Έτσι, το έργο σας θα γίνει πιο εύκολο μετά. Έπειτα, ρίξτε σε 3 λίτρα νερό, μια κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα. Βυθίστε μια βούρτσα, όπως αυτή εδώ, σε λίγη μαγειρική σόδα και αρχίστε να τρίβετε τους επίμονους λεκέδες. Αφαιρέστε τα «χοντρά» υπολείμματα με ένα νωπό πανί (το οποίο μετά θα πετάξετε) και στο τέλος ρίξτε έναν κουβά νερό στο μπαλκόνι για να ξεπλυθεί καλά. Εναλλακτικά, σφουγγαρίστε με καθαρό νερό.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αγροτικός, ανάπτυξη, αυλή

🚩Τα έπιπλα του μπαλκονιού

Εδώ τα πάντα κρίνονται από το υλικό τους. Αφού, λοιπόν, απομακρύνετε τα υφάσματα και τα μαξιλαράκια που μπορούν στην πλειοψηφία τους να μπουν στο πλυντήριο δείτε πώς θα καθαρίσετε τα έπιπλα:

Ξύλινα έπιπλα: Αφού τα ξεσκονίσετε, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό προϊόν του εμπορίου για τον καθαρισμό του ξύλου εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες της συσκευασίας (να θυμάστε ότι το ξύλο είναι αρκετά ευαίσθητο). Η ασφαλέστερη λύση είναι να φτιάξετε ένα μίγμα από νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων ή κρεμοσάπουνο και να τα περάσετε με ένα πανί. Στο τέλος, θα πρέπει να τα σκουπίσετε για να μείνουν πάνω τους υπολείμματα και φθείρουν τα έπιπλα.

Πλαστικά έπιπλα: Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω τους και αρχίστε να τρίβετε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Μετά, ξεβγάλτε τα με το λάστιχο και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο.

Μεταλλικά και σιδερένια έπιπλα: Σε ένα μπολ αναμίξτε ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Με μια μαλακιά βούρτσα, τρίψτε απαλά τα έπιπλα και στο τέλος, ξεπλύνετε με νερό.

🚩Κάγκελα/ Τελικό καθάρισμα

Τα κάγκελα θα τα καθαρίσεις με πανί και σαπουνόνερο. Αν μένεις σε πολυκατοικία μη διανοηθείς και πιάσεις το λάστιχο να τα κάνεις. Δεν χρωστάει σε τίποτα ο κόσμος από κάτω να βραχεί. Με υπομονή και θέληση θα τα καθαρίσεις με σαπουνόνερο και πανάκι. Τέλος ρίξε ότι έχει μείνει από το σαπουνόνερο και από το νερό με το ξύδι στο πάτωμα του μπαλκονιού και κάνε ένα τελευταίο πλύσιμο.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με casual, lifestyle, αγνώριστος

Στόλισε το μπαλκόνι με λουλούδια 🥀🌼🌻

Τα λουλούδια είναι τα ωραιότερα στολίδια για το μπαλκόνι. Είτε το μπαλκόνι σου είναι μεγάλο, είτε μικρό, αξίζει να έχει μερικές ανθισμένες γλάστρες όλο το χρόνο. Τα αληθινά φυτά, όπως έχει αποδειχθεί, βοηθούν στην ενίσχυση της αρμονίας και της ισορροπίας στο χώρο. Το πρόβλημα με τα μπαλκόνια, ιδίως στις πολυκατοικίες, είναι πως δεν έχουν χώρο για παρτέρια. Έτσι, χρειάζεται να βρεις λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, αν θέλεις να διακοσμήσεις τη βεράντα σου χωρίς περιορισμούς. Όμως, ποια λουλούδια ταιριάζουν στο χώρο σου;

Οι επιλογές είναι πολυάριθμες και ποικίλουν σε χρώματα, μεγέθη, αρώματα και άλλα πολλά. Για εμάς, η ιδανική λύση είναι να έχεις λουλούδια που ανθίζουν κάθε εποχή, έτσι ώστε πάντα να έχεις το πιο ανθισμένο μπαλκόνι. Μπορείς να συνδυάσεις λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη, με άλλα που ανθίζουν το φθινόπωρο για να πετύχεις το σκοπό σου.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με casual, lifestyle, άγγιγμα

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει, κυρίως το καλοκαίρι. Μπορείς άνετα να φυτέψεις έναν ιβίσκο σε γλάστρα για το μπαλκόνι σου, καθώς δε γίνεται πολύ ογκώδης. Τα άνθη του ιβίσκου έχουν 5 μεγάλα πέταλα και μπορεί να είναι κόκκινα, λευκά, ροζ, ή κίτρινα. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις για τη φροντίδα του ιβίσκου, είναι πως αγαπά πολύ το φως του ήλιου, αλλά και το συχνό πότισμα. Ειδικά το καλοκαίρι, είναι καλό να ποτίζεις με λίγο νερό το φυτό σου κάθε μέρα.

Διμορφοθήκη

Μοιάζει με μαργαρίτα, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι. Η διμορφοθήκη είναι ένα από τα καλύτερα λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα. Είναι πολυετές φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να το αντικαθιστάς κάθε χρόνο με κάτι νέο. Για το λόγο αυτό, είναι και μια πολύ οικονομική επιλογή, αρκεί βέβαια να την προσέχεις για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί. Η διμορφοθήκη βγάζει, κατά κανόνα, λουλούδια μοβ και λευκά. Ωστόσο, μπορεί να συναντήσεις και λευκά λουλούδια και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που συγχέεται με τις μαργαρίτες. Το φυτό αυτό χρειάζεται τοποθέτηση σε μια γλάστρα σε ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με ανθοκομία, άνθος, βιολογία

Γλαδιόλες

Οι γλαδιόλες είναι βολβώδη φυτά του καλοκαιριού και είναι ιδανικά για φύτευση σε γλάστρες, καθώς δεν αναπτύσσουν πολύ μεγάλο όγκο. Παρόλα αυτά, πολλές φορές τις συναντάμε και σε παρτέρια κήπων, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς τους που μας ελκύει ιδιαίτερα. Οι γλαδιόλες έχουν μυτερά, καταπράσινα φύλλα και λουλούδια σε διάφορα χρώματα, όπως ροζ, λευκό, μοβ και κόκκινο.

Βιγόνια

Η βιγόνια, ή μπιγκόνια, είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, αφού φτάνει σε ύψος ως τα 50 εκατοστά. Συνηθίζεται να τη συναντάμε σε γλάστρες σε μπαλκόνια και βεράντες και λιγότερο σε παρτέρια. Πρόκειται για τροπικό φυτό, το οποίο δε χρειάζεται πολύ νερό, αλλά προτιμά τα σχετικά σκιερά μέρη. Τα φύλλα της είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά. Τα λουλούδια της είναι πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα αλλά μπορεί να έχουν και άλλα χρώματα.

Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα, αλλά καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και είναι αισθητικά όμορφο. Έτσι, συχνά κατακτά μια θέση σε ανθισμένα μπαλκόνια.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με reader, ανάγνωση, αναγνώστης

Φρέζια

Οι φρέζιες είναι από τα ομορφότερα καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε σε γλάστρες, αλλά και σε ανθοδοχεία, καθώς έχουν αρκετά μεγάλη αντοχή. Είναι από τα κατεξοχήν λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, καθώς έχουν σχετικά μικρό όγκο και ύψος. Ανθίζουν προς την άνοιξη και βγάζουν λουλούδια σε χρώματα ροζ, κίτρινο, μοβ, λευκό και άλλα. Τις φυτεύουμε σε γλάστρες με απλό φυτόχωμα γενικής χρήσης με καλή αποστράγγιση. Είναι καλό να προσφέρεις στις φρέζιες μια ηλιόλουστη θέση και όχι πολύ συχνό πότισμα.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε το μπαλκόνι σου όπως την κρεβατοκάμαρά σου! Τώρα, είναι η κατάλληλη εποχή να περνάς σε αυτό ξέγνοιαστες στιγμές κι ευχόμαστε γρήγορα τα μπαλκόνια μας να γεμίσουν φωνές και κόσμο, τόσο που η καθαριότητα θα είναι καθημερινή. Αλλά ποιος νοιάζεται, μετά από έναν τόσο δύσκολο χρόνο;

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αναψυκτικό, αναψυχή, άνθρωπος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις