Ταξίδι το Πάσχα 2021 βεβαίωση – πιστοποιητικό: Αυτοί είναι οι δύο τρόποι για γιορτή το χωριό;

ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι το Πάσχα 2021 βεβαίωση – πιστοποιητικό: Αυτοί είναι οι δύο τρόποι για γιορτή το χωριό;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ταξίδι το Πάσχα 2021 βεβαίωση - πιστοποιητικό: Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι λοιμωξιολόγοι να εξετάσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους για το Πάσχα

14.04.2021 | 13:23

Στο Πάσχα είναι στραμμένο το βλέμμα όλων, τόσο των πολιτών όσο και των λοιμωξιολογων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταξίδια από νομό σε νομό αναμένεται να επιτραπούν με δύο τρόπους: είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με βεβαίωση self test. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα, προκειμένου οι πολίτες που το επιθυμούν να μεταβούν στην επαρχία για τις ημέρες των εορτών, όλα θα κριθούν από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι λοιμωξιολόγοι να εξετάσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους για το Πάσχα, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα. Από την άλλη, ο δείκτης θετικότητας κινείται σε υψηλά επίπεδα από 5,5% έως 8%. Οι ειδικοί, που συνεδριάζουν σήμερα για να εκτιμήσουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, που έφτασαν χθες τους 92.

Οι 2 τρόποι για να ταξιδέψουμε το Πάσχα

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει δύο προτάσεις για απελευθέρωση των μετακινήσεων. Πρώτον, στους πολίτες που δηλώνουν αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self test και λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές. Και δεύτερον, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν εκτενώς, με κάποιους από τους λοιμωξιολόγους να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε μαζική φυγή, αφού θα ήταν αδύνατον να ελεγχθούν χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να δείξουν τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ για τα ταξίδια, ενώ και ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι η έξοδος των εκδρομέων μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Πάντως στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πιστοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι και να δοθεί το «πράσινο φως» για την πασχαλινή έξοδο, η εστίαση θα παραμένει κλειστή, καθώς βάσει των έως τώρα δεδομένων τα εστιατόρια αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά μετά τις ημέρες των εορτών, πιθανόν την Τρίτη του Πάσχα και μόνο σε εξωτερικό χώρο. Ερωτηματικό παραμένει πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των εορτών. Αν δηλαδή η λειτουργία των ναών θα συνεχιστεί με τους περιορισμούς που υπάρχουν έως και σήμερα ή αν τα μέτρα, έστω και ελάχιστα, θα χαλαρώσουν.

Εκτιμάται σήμερα από τους ειδικούς ο επιδημιολογικός χάρτης

Πάντως σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τους ειδικούς. Η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, φροντιστηρίων, κέντρων αισθητικής αλλά και το ενδεχόμενο λειτουργίας του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού. Και αυτό, την ώρα που τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν πάνω από τις 4.000 και σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων, με τον αριθμό να φτάνει τους 802.

Ανησυχία από τον διπλασιασμό των θανάτων

Ωστόσο, ο ίδιος ο αριθμός των κρουσμάτων δεν «τρομάζει» τους ειδικούς. Όπως σημείωσε ένας απ’ αυτούς δεν πρόκειται για αύξηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απλά μαθηματικά. Όταν έχεις 40.000 τεστ με 6% δείκτη θετικότητας προκύπτουν 2.400 κρούσματα. Όταν έχει 70.000 τεστ με 6% δείκτη θετικότητας αντιστοίχως προκύπτουν 4.200. Άρα, τα κρούσματα είναι τα ίδια. Δυστυχώς, η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σταθερά από 6% έως 8% και χθες ήταν 5,5, όταν το όριο ασφαλείας είναι το 4. Αυτό που κοιτάμε είναι τις διασωληνώσεις που αυξάνουν και τους θανάτους που επίσης χθες κόντεψαν να φτάσουν τους 100».

Διευθυντής Πνευμονολογικής Ευαγγελισμού: Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος μίλησαν σε εκπομπή του καναλιού Open για τα self test, το άνοιγμα για τις γιορτές του Πάσχα αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο κ. Μπουλμπασάκος, ζώντας στην πρώτη γραμμή τα αδυσώπητα χτυπήματα της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε έξω από τα δόντια και είπε χαρακτηριστικά. “Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο”. Παράλληλα, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις “φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια, δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη” και πρόσθεσε πως: “Δεν θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα”.

Exit mobile version