Όλα τα μέρη του κοτόπουλου είναι ωφέλιμα για την υγεία, όμως το απλό στήθος ξεχωρίζει. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ιστών του σώματος, την ενίσχυση της ανοσίας και την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τα μπούτια, τα φτερούγες ή τα πόδια, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν την καρδιά τους. Ανά θερμίδα, λίγες φυσικές τροφές περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το στήθος κοτόπουλου. Όπως λέει ο Dave Bridges, βιοχημικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «θα έπρεπε να φας σκόνη πρωτεΐνης για να πάρεις περισσότερη». Χωρίς υδατάνθρακες και με ελάχιστο λίπος — ειδικά χωρίς την πέτσα — μία μερίδα 100 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 160 θερμίδες και 32 γραμμάρια πρωτεΐνης, σχεδόν τη μισή ποσότητα που συνιστάται για έναν ενήλικα 84 κιλών. (Για όσους γυμνάζονται εντατικά, μπορεί να απαιτείται περισσότερη.)
Η πρωτεΐνη είναι βασική όχι μόνο για τη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά και για την επιδιόρθωση των κυττάρων, τη δημιουργία αντισωμάτων και την παραγωγή ενζύμων. «Όλο το σώμα μας χτίζεται από πρωτεΐνη», επισημαίνει η Dr. Heidi Silver από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ. Το στήθος κοτόπουλου περιέχει μόλις 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά φιλικό προς την καρδιά. Περιέχει επίσης ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως ολεϊκό και λινολεϊκό, που έχουν συσχετιστεί με καλή καρδιαγγειακή υγεία. Αν και από μόνο του δεν «θεραπεύει» την καρδιά, η αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Το στήθος κοτόπουλου είναι πηγή νιασίνης (βιταμίνη Β3) και βιταμίνης Β6, καλύπτοντας πάνω από το 50% και 70% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αντίστοιχα. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση, τη μνήμη και τον ύπνο, καθώς εμπλέκονται στην παραγωγή ντοπαμίνης, σεροτονίνης και μελατονίνης. Επιπλέον, είναι σημαντικές για τη σύνθεση του DNA και τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.
Πώς να το καταναλώνετε;
Ο Dr. Bridges προτείνει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, την επιλογή βιολογικού κοτόπουλου, καθώς εκτρέφεται με οργανική τροφή και πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο. Υπάρχει ένδειξη ότι περιέχει λιγότερα κορεσμένα και περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά. Η Dr. Silver σημειώνει ότι τα πιο λιπαρά κομμάτια, όπως τα μπούτια και τα πόδια, έχουν περισσότερη βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο. Παρόλα αυτά, για την καρδιά, συστήνει τρόπους μαγειρέματος με λίγο λίπος: ψήσιμο στον φούρνο, σχάρα, βράσιμο ή μαγείρεμα στον αέρα (air fryer).