Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νίκος Μαγγίνας φωτογράφος: Το “αντίο” της Μαρέβας Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Μαγγίνας φωτογράφος: Το “αντίο” της Μαρέβας Μητσοτάκη

Νίκος Μαγγίνας φωτογράφος:Τον Νίκο Μαγγίνα, φωτογράφο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποχαιρέτησε η Μαρέβα Μητσοτάκη με μια φωτογραφία τους

Τον Νίκο Μαγγίνα αποχαιρέτησε η Μαρέβα Μητσοτάκη με μια φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνόδευε με ένα τρυφερό μήνυμα: “Καλό ταξίδι σε έναν υπέροχο άνθρωπο. Νίκος Μαγγίνας”. Ο Νίκος Μαγγίνας έφυγε από επιπλοκές του κορονοϊού και ήταν ο φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου , επί 30 χρόνια στενός συνεργάτης και προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ποιος ήταν ο Νίκος Μαγγίνας

Το όνομα του Νίκου Μαγγίνα έχει συνδεθεί όσο λίγων με το Πατριαρχείο, καθώς ήταν ο άνθρωπος που απαθανάτισε με τον φακό του όλα τα μεγάλα γεγονότα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μάλιστα, είχε τιμήσει το 2012 τον Νίκο Μαγγίνα για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια, απονέμοντάς του τον Σταυρό του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη αφού επρόκειτο για πολύ αγαπητή προσωπικότητα.

Ακολουθούσε τον Πατριάρχη σε όλα του τα ταξίδια ανά τον κόσμο και τόσο με τη μαρτυρία του φακού του, όσο και με την ευρύτητα των γνώσεων του αποτελούσε ζωντανή καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας της Ομογένειας στην Τουρκία και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Νίκος Μαγγίνας, γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, αγάπησε από πολύ μικρός την τέχνη της φωτογραφίας. Ήδη από τα νεανικά του χρόνια κατέγραφε με τον φακό του τη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ομογένειας αλλά και την καθημερινότητα στις δύο ακτές του Βοσπόρου.

Νίκος Μαγγίνας: «Ο άνθρωπος του Πατριάρχη»

Ως μαθητής του Ζωγραφείου Λυκείου συμμετείχε σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την παλαιά Πόλη κερδίζοντας ειδικό Έπαινο. Νεαρός ξεκίνησε να συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες που δημοσίευαν φωτορεπορτάζ του. Πέραν από το φωτογραφικό του έργο, άρθρα του Νίκου Μαγγίνα δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στον ελληνικό Τύπο και τις ομογενειακές εφημερίδες στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρθρογραφία του διακρινόταν για την κρυστάλλινη ανάλυση και ολοκληρωμένη άποψη με αντίληψη του ιστορικού βάθους του Πατριαρχείου και του Γένους.

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν τον περιέγραφαν ως έναν εργατικό και έμπιστο άνθρωπο με πηγαίο χιούμορ. Ήταν ένας από τους πλέον στενούς και έμπιστους συνεργάτες του κ.κ. Βαρθολομαίου και για τον λόγο αυτό πολλοί του είχαν προσάψει τον χαρακτηρισμό «ο άνθρωπος του Πατριάρχη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις