Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Σκουρολιάκος: Περιβαλλοντική υποβάθμιση και οικονομική αιμορραγία
ΕΛΛΑΔΑ

Σκουρολιάκος: Περιβαλλοντική υποβάθμιση και οικονομική αιμορραγία

Σκουρολιάκος: Ερώτηση του βουλευτή Αν. Αττικής και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις καθυστερήσεις στο έργο ακαθάρτων Κορωπίου-Παιανίας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για τις συνεχείς καθυστερήσεις στο έργο για την συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων των περιοχών Κορωπίου-Παιανίας κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολική Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρολιάκος μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΚΟ, Νίκο Παππά. Η ερώτηση αναφέρεται στην ημερομηνία παράδοσης του έργου καθώς και στα πρόστιμα από την Ε.Ε. με τα οποία έχει επιβαρυνθεί η χώρα μας εξαιτίας της μη λειτουργίας του. Οι κάτοικοι σε Κορωπί & Παιανία στην Ανατολική Αττική περιμένουν εδώ και χρόνια με αγωνία να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το έργο προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών υγιεινής καθώς και η οικονομική τους αιμορραγία με τις συνεχείς εκκενώσεις βόθρων. Η αγωνία τους όμως δεν έχει τέλος, αφού το έργο παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, αν και δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2010 και ενώ η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 25-07-2013, με αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μήνες (24 μήνες για μελέτη-κατασκευή και 12 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων), το έργο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η δοκιμαστική λειτουργία του Κ.Ε.Λ. μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις και σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα (ΑΔΑ: 6ΑΕ07Λ7-4ΣΟ) είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πάνος Σκουρολιάκος

 

«Είναι ντροπή να μη λειτουργεί δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων»

Από τη μία το πρόβλημα είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Από την άλλη όμως είναι η ντροπή, τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και σε περιοχές δίπλα στο μεγαλύτερο διεθνή αερολιμένα της χώρας, να μη λειτουργεί δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων. Και τέλος είναι τα πρόστιμα: η χώρα μας επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά που έχει επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τόσο για την περιοχή που αφορά το εν λόγω έργο όσο και για άλλους 4 οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη, Μαρκόπουλο, Ραφήνα).

Ως τα παραπάνω να μην ήταν αρκετά, υπάρχουν και επιμέρους επιπλοκές. Κατ’ αρχάς με πρόσφατη απόφαση (ΑΔΑ: 6ΛΡΣ7Λ7-4ΞΤ) της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής το εν εξελίξει έργο σχετίζεται με την αποχέτευση ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου των Δήμων Σαρωνικού & Κρωπίας με κίνδυνο να υπάρξουν επιπλέον σημαντικές καθυστερήσεις μέχρι να εγκριθούν οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες. Στην πόλη της Παιανίας η εργολαβία για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου/συνδέσεων έχει διακοπεί με ποσοστό ολοκλήρωσης μόλις 9%. Στη δε πόλη του Κορωπίου, ενώ το εσωτερικό δίκτυο έχει ολοκληρωθεί οι συνδέσεις με τις προσόψεις των κτιρίων βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο (έχουν κατασκευαστεί 70 σε σύνολο 4.500) και η εργολαβία για το 90% των συνδέσεων δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί.

Αγωγός
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις