Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Self test αποτελεσματικότητα: Πόσο αξιόπιστα είναι, τι απαντά ο Βασιλακόπουλος
ΕΛΛΑΔΑ

Self test αποτελεσματικότητα: Πόσο αξιόπιστα είναι, τι απαντά ο Βασιλακόπουλος

Self test αποτελεσματικότητα: «Το αρνητικό self test, δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Τα self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο αλλά δεν είναι πανάκεια. Ο καθηγητής Πνευμολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι τώρα που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, το αρνητικό self test έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ψευδώς αρνητικό.

Δείτε ακόμη: Ελπίδα από την μείωση του δείκτη θετικότητας – Τι δείχνουν τα κρούσματα

Αντίθετα, το θετικό self test έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό. Ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε επίσης ότι ακόμη και το PCR, το μοριακό τεστ, που θεωρείται το πιο αξιόπιστο απ’ όλα, έχει κι αυτό 30% πιθανότητα να είναι ψευδές.

«Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό», τόνισε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN σημείωσε πως δεδομένου ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει 40% με 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το self test.

Σελφ τεστ

«Το αρνητικό self test, δεν αθωώνει τους αρνητικούς»

Γι’ αυτό και τόνισε πως ακόμη κι εκείνος που θα κάνει self test και βγει αρνητικός, θα πρέπει «να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». «Το αρνητικό self test, δεν αθωώνει τους αρνητικούς», τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό».

Το αρνητικό self test «δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν», επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δείτε ακόμη:
Ελπίδα από την μείωση του δείκτη θετικότητας – Τι δείχνουν τα κρούσματα
Γιατί οι ειδικοί έχουν δεύτερες σκέψεις για το Πάσχα στο χωριό – Τι τους τρομάζει
Στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο δράστης του διπλού φονικού στη Μακρινίτσα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις