Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ακίνητα 2021 κορονοϊός: Μία θεαματική μεταστροφή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα 2021 κορονοϊός: Μία θεαματική μεταστροφή

Ακίνητα 2021 κορονοϊός: Δείτε τι ανέφερε σχετικά στην ΕΡΤ ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών

Μία θεαματική μεταστροφή έχει σημειωθεί τους πρώτους μήνες του 2021 στην αγορά ακινήτων.

Το πρώτο δίμηνο του έτους, οι Έλληνες φαίνεται πως αγοράζουν μανιωδώς… θέσεις στάθμευσης, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει εκτόξευση 129%.

Δείτε τι ανέφερε σχετικά στην ΕΡΤ ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών και ο Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος E-Real Estates.

Ακίνητα 2021 κορονοϊός: «Βουτιά» τιμών στα ακίνητα της Αθήνας το πρώτο δίμηνο του 2021

Ισχυρό χτύπημα στις τιμές των ακινήτων στην Αθήνα φαίνεται ότι προκαλεί η πανδημία: ενώ οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο Δήμο Αθηναίων παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, ωστόσο το τίμημα τους έπεσε έως και κατά 33%, καθώς η μεγάλη μείωση των μεταβιβάσεων το 2020, σχεδόν κατά 50%, φαίνεται ότι ώθησε τους πωλητές να αποδεχτούν χαμηλότερα τιμήματα. Στα ακίνητα επαγγελματικής στέγης σημειώθηκε μείωση μεταβιβάσεων, της τάξεως του 43%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης την ίδια περίοδο, που έφτασε το 125% συγκριτικά με τους ίδιους μήνες του 2020. Η πτώση των τιμών φαίνεται πως δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της Αθήνας, εφόσον σταδιακά εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Τα στοιχεία των μεταβιβάσεων για τους πρώτους μήνες του 2020 και του 2021 δείχνουν, επίσης, μια «στροφή» από ακριβές περιοχές -όπως για παράδειγμα το Κολωνάκι, το 2020- σε πιο οικονομικές, όπως π.χ. η Κυψέλη το 2021. Παράλληλα, λίγες ήταν οι μεταβιβάσεις ακινήτων πλήρους κυριότητας, όπως και το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, στο δίμηνο αυτό έναντι αυτών του 2019, στο δήμο της Αθήνας με το μέσο τίμημα να εμφανίζεται μειωμένο 26,7%.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρόεδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει πλέον εμφανή τα νέα δεδομένα τόσο στην οικονομία γενικότερα, όσο και στην εγχώρια κτηματαγορά. Όπως υποστηρίζει, η έλλειψη ξένων επενδύσεων, το «πάγωμα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το «αίσθημα» ανασφάλειας των εγχώριων επενδυτών ή/και η στιγμιαία στάση αναμονής, η μεγαλύτερη διαπραγματευτική που δημιουργούν οι συνθήκες του σήμερα για τους αγοραστές, ο στόχος των μεγαλύτερων αποδόσεων, η άμεση ανάγκη ιδιοκτητών για ρευστότητα, το πλήγμα στα επαγγελματικά ακίνητα που φαίνεται πλέον να επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων, αντανακλώνται στα δεδομένα που προκύπτουν από το μητρώο μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Σπίτια Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις