Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ντράγκι – Ερντογάν: Στήριξη στον “σούπερ Μάριο”
ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι – Ερντογάν: Στήριξη στον “σούπερ Μάριο”

Ντράγκι – Ερντογάν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, ο "σούπερ Μάριο" όμως εκτιμάται για την ευθύτητά του.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μπορεί να μην απολαμβάνει μεγάλης πολιτικής στήριξης στην κόντρα του με τον Ερντογάν, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, η δημοφιλία του όμως στα social media αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τη σκληρή στάση που προέταξε απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για πρώτη φορά ευθέως «δικτάτορα», λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για αυτό που αναγκάστηκε να υποστεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε. «Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι, δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.

Με τα συνθηματικά (hashtag) «Erdogandittatore», δηλαδή Ερντογάν δικτάτορας, και #iostoconDraghi, δηλαδή «είμαι με τον Ντράγκι», τα κοινωνικά δίκτυα, ιταλόφωνα και μη, στην Ευρώπη έσπευσαν να στηρίξουν τον σχετικό χαρακτηρισμό του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για τον Τούρκο πρόεδρο με αφορμή τη μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Ντράγκι – Ερντογάν: Στήριξη εντός Ιταλίας

Οι πολιτικοί παράγοντες εντός της Ιταλίας που επέλεξαν να στηρίξουν τον Ντράγκι υπήρξαν λίγοι, αλλά αξιοσημείωτοι. Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι, εξέφρασε «αλληλεγγύη και εκτίμηση στον Πρόεδρο Ντράγκι», και επαύξησε λέγοντας ότι «οι επιθέσεις και οι καταδίκες από τον Τούρκο δικτάτορα είναι απαράδεκτες». Η αρχηγός του δεξιού κόμματος Φρατέλι ντ’ Ιτάλια, Τζόρτζια Μελόνι, που ανήκει στην αντιπολίτευση, επικρότησε κι αυτή τις δηλώσεις Ντράγκι, αναφερόμενη σε «σταθερά και ξεκάθαρα λόγια του Ντράγκι» και επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του κόμματός της στην «αυταρχική και ισλαμιστική» Τουρκία του Ερντογάν. Πρόσθεσε μάλιστα «ας γίνουν τα λόγια του πρωθυπουργού το πρώτο βήμα της κυβέρνησης για υπεράσπιση με σθένος των ιταλικών συμφερόντων στη Μεσόγειο και περιορισμού του πολιτικού και πολιτιστικού επεκτατισμού του ισλαμιστικού καθεστώτος της Άγκυρας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η αντίδραση των Τούρκων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ κάποιοι επιτέθηκαν στα αγγλικά ή τα ιταλικά στον Ιταλό πρωθυπουργό, απηχώντας την επίσημη τουρκική θέση περί μη εκλεγμένου πρωθυπουργού στην Ιταλία, άλλοι Τούρκοι έσπευσαν να συνταχθούν με τον κ. Ντράγκι βρίσκοντας την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά του κ. Ερντογάν, κάποιοι και με ακατανόμαστες εκφράσεις.

 

Πυρά και από Λουξεμβούργο κατά Ερντογάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, ούτε να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει την αυταρχική εκτροπή του, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Η πορεία που ακολουθεί η Τουρκία είναι πολύ ανησυχητική. Ο πρόεδρος Ερντογάν οδεύει κατευθείαν προς τον αυταρχισμό και δεν είναι έτοιμος να εξομαλύνει τις σχέσεις με την ΕΕ», είπε ο Άσελμπορν, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν. «Πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις», έκρινε ο Άσελμπορν, προτιμώντας να χαρακτηρίσει «αυταρχικό» τον Ερντογάν.

Ο Άσελμπορν, γνωστός για την ευθύτητά του, είναι υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου από το 2004 και συνέβαλε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το 2005. Διαβεβαίωσε ότι τη δική του άποψη για την Άγκυρα τη συμμερίζονται πολλοί Ευρωπαίοι ομόλογοί του. Το καθεστώς «χλευάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα, εξοντώνει πολιτικά τους Κούρδους και όλους εκείνους που δεν σκέφτονται όπως αυτό, αρνείται στις γυναίκες την προστασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία ψήφισε το 2011 η τουρκική Βουλή.

Η εξέλιξη της Τουρκίας με οδηγεί να πω, προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει προς το παρόν να κάνει το πολιτικό λάθος να μιλάει για τελωνειακή ένωση και βίζες», τόνισε. «Για να παραμείνει ισχυρός, ο Ερντογάν χρειάζεται την ΕΕ, την οικονομία της», εκτίμησε εξάλλου ο υπουργός. «Δεν μπορούμε να χορηγούμε βίζες σε Τούρκους επιχειρηματίες για να έρθουν να εμπορευθούν στην ΕΕ και να δεχόμαστε τη βία σε βάρος των γυναικών. Θα ήταν μια καταστροφική ένδειξη», εξήγησε. Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει, «η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί την προσέγγιση», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρήξη: «Δεν πρέπει να κόψουμε τις γέφυρες με την Τουρκία, γιατί δεν σκέφτονται όλοι οι Τούρκοι σαν τον Ερντογάν και δεν δέχονται την πολιτική του».

Άσελμπορν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις