Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΕΘ Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι, ενδοοικογενειακή η μετάδοση
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι, ενδοοικογενειακή η μετάδοση

ΜΕΘ Θεσσαλονίκη κορονοϊός: 3.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Παίρνοντας τον λόγο στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως οι περισσότερες νέες μεταδόσεις του κορονοϊού αφορούν σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Όπως είπε, η εικόνα των γιατρών είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν αναγκαστεί συχνά να νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες. Η κα. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική κι έτσι εφόσον ο ιός εισχωρήσει στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως από την ιχνηλάτηση παρατηρείται πως τα νέα κρούσματα που αφορούν σε νεαρά άτομα, δείχνουν πως ενώ αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί και τηρούσαν τα μέτρα, βρέθηκαν με φίλους σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν φορούσαν μάσκα για αρκετή ώρα.

3.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Στη χώρα μας είχαμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων με τον κυλιόμενο ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημέρων να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 3.000. Ωστόσο, πρέπει σύμφωνα με την ειδικό να λάβουμε υπόψη την αύξηση των διαγνώσεων, καθώς τη Δευτέρα για παράδειγμα πραγματοποιήθηκαν 75.000 τεστ. Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός και ίσως εμφανίζει μια μικρή ύφεση από το 6,3 στο 6,1%, σχολίασε η κα. Παπαευαγγέλου.

«Θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα» σημείωσε η λοιμωξιολόγος αναφερόμενη στις επόμενες ημέρες, με δεδομένο πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις λόγω των self test. «Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς» είπε.

Σε ό, τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, παρατηρείται μεν σταθεροποίηση, αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη στερεά Ελλάδα, Αντίθετα, επιδείνωση παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Κρήτη.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα»

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Συνολικά, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με μέσο όρο 530 εισαγωγές τη μέρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, με την κάλυψη απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 62%. Συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης Rt είναι περίπου στη μονάδα, χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και λίγο πάνω από το ένα, (1,1) στη βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις