Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / 1821 Μπότσαρης: Sons of chaos
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

1821 Μπότσαρης: Sons of chaos

1821 Μπότσαρης: Από τα γιουρούσια στο Κεφαλόβρυσο έφοδος στην αμερικανική και διεθνή ποπ κουλτούρα.

Γκράφικ νόβελ ή επί το ελληνικότερον γραφιστικό μυθιστόρημα είναι ένας ορισμός επινοημένος μάλλον προς εξαγνισμό του μέσου των κόμικς από τις συνδηλώσεις της παραλογοτεχνίας και του μη επωφελούς αναγνώσματος. Σε αυτό το μέσο αποτυπώνεται η ιστορία του Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος από τα γιουρούσια στο Κεφαλόβρυσο εφορμά τώρα στην αμερικανική και διεθνή ποπ κουλτούρα. Το έργο φέρει τον τίτλο «Sons of Chaos» (Οι γιοι/τα παιδιά του χάους) και είναι έργο των Chris Jaymes & Ale Aragon, μεταφρασμένο στα ελληνικά με τον τίτλο «Τα Παιδιά της Επανάστασης». Ο Chris Jaymes, που έγραψε τα κείμενα, είναι Αμερικανός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός, ενώ την εικονογράφηση ανέλαβε ο Αργεντινός κομίστας Ale Aragon.

O Chris Jaymes στέκεται με δέος απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, εμπνέεται από αυτήν και δημιουργεί τη δική του φανταστική ιστορία. Στόχος του; Να κάνει ευρύτερα γνωστό τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων επιθυμήσουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν. Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησε να ασχολείται και ο ίδιος, παρακινημένος από τον Ελληνοαμερικανό φίλο του Nick Lambrou, ο οποίος συχνά του έλεγε πως είναι καιρός ο κόσμος όλος να γνωρίσει την Επανάσταση του ’21, όπως γνωρίζει άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας, τον Αμερικανικό Εμφύλιο ή τη Γαλλική Επανάσταση.

Τα παιδιά της Επανάστασης

1821 Μπότσαρης: Το στόρι

Με κεντρικό ήρωα τον Μάρκο Μπότσαρη και την πολυκύμαντη σχέση του με τον Αλή Πασά, το στόρι ακολουθεί τον νεαρό Μάρκο, γιο του Σουλιώτη οπλαρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, στην προσωπική του ζωή, στην πορεία από την αιχμαλωσία στην απελευθέρωση και σε αληθινά ή μυθοπλαστικά γεγονότα που καθόρισαν την προσωπικότητά του και τον έκαναν ήρωα. Καταγράφουν την τόλμη, τη γενναιότητα και την παλικάρια που τον έχρισαν ηγέτη στην επανάσταση η οποία έτριξε τα θεμέλια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Δυτικού κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Στην ουσία, επιθυμία του δημιουργού είναι ο χαρακτήρας να απεικονίζει γενικότερα τις θρυλικές μορφές του 1821.

Τα παιδιά της Επανάστασης

 

1821 Μπότσαρης: Δεκαετής έρευνα

«Επιβαλλόταν σχολαστική ενασχόληση και έρευνα για να μπορέσεις να διηγηθείς αυτά τα γεγονότα με τρόπο που να διεγείρεις την περιέργεια ενός μη Ελληνα αναγνώστη και, παράλληλα, να τιμήσεις όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους τότε ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε σταθερότητα και να διαθέτουμε ανέσεις», ανέφερε ο Chris Jaymes. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την Επανάσταση του ’21 περίπου για μία δεκαετία και μαζί με την πολυετή έρευνα έκανε και ταξίδια από το Σούλι μέχρι τη Μονεμβασιά, τα Ιωάννινα, τη Γραβιά, το Ναύπλιο, τις Σπέτσες, την Υδρα, τη Μάνη κ.α.

Τα παιδιά της Επανάστασης

 

Η ελληνική έκδοση

Οι εκδόσεις Κάκτος κυκλοφόρησαν την ελληνική εκδοχή αυτής της ιδιαίτερης προσπάθειας με τίτλο «Τα Παιδιά της Επανάστασης», όπως προαναφέρθηκε. Το γκράφικ νόβελ είχε ήδη παρουσιαστεί  πριν την πανδημία του κορονοϊού, στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες), στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, μέχρι και στο Τόκυο, αλλά και εδώ στην Αθήνα. Η Ελληνική Επανάσταση, τέκνο του ελληνικού Διαφωτισμού, αποτέλεσε το έναυσμα για την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συντέλεσε στη διαμόρφωση αυτού που γνωρίζουμε ως Δυτικό Kόσμο. Σε αυτή την εικονογραφημένη εκδοχή της ο συμβολικός ήρωας Μάρκος Μπότσαρης μέσα από το ταξίδι προς την ελευθερία, θα σταθεί απέναντι στους δαίμονες του και θα γνωρίσει την αγάπη, την προδοσία, την εκδίκηση και τη δόξα.

Τα παιδιά της Επανάστασης
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις