Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μένιος Φουρθιώτης ΕΣΗΕΑ: Σάλος με τις πλαστές ταυτότητες – Απάτη με τα κινητά;
ΕΛΛΑΔΑ

Μένιος Φουρθιώτης ΕΣΗΕΑ: Σάλος με τις πλαστές ταυτότητες – Απάτη με τα κινητά;

Μένιος Φουρθιώτης ΕΣΗΕΑ: Απάτη και με εικονικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων κατηγορείται ότι διέπραξε ο Μένιος Φουρθιώτης.

Η Βουλή στέλνει φάκελο για τον Μένιο Φουρθιώτη στη Δικαιοσύνη, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο τηλεπαρουσιαστής πήγε να βγάλει διαπίστευση κοινοβουλευτικού συντάκτη με την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες της Βουλής, δια του Γενικού Γραμματέα της, διαβίβασαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το αίτημα -με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα- του Μαινάνδρου-Γεωργίου Φουρθιώτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βουλής, ο Μένιος Φουρθιώτης μεταξύ των εγγράφων που είχε στείλει ως δικαιολογητικά για την έκδοση της διαπίστευσης ήταν και αντίγραφο ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ, η οποία όπως τονίζεται “δεν φέρει αριθμό μητρώου, όπως φέρουν οι κάρτες των τακτικών μελών της”. Παράλληλα, διευκρινίζεται πως ουδέποτε εκδόθηκε διαπίστευση από τη Βουλή για το Μένιο Φουρθιώτη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Οι Υπηρεσίες της Βουλής, δια του Γενικού Γραμματέα της, διαβίβασαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το αίτημα, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα, του κ. Μαινάνδρου – Γεωργίου Φουρθιώτη για τη διαπίστευσή του ως κοινοβουλευτικού συντάκτη. Μεταξύ των εγγράφων που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά εκ μέρους του ήταν και αντίγραφο ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ, η οποία δεν φέρει αριθμό μητρώου, όπως φέρουν οι κάρτες των τακτικών μελών της και σύμφωνα με τη χθεσινή ρητή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ότι ο εν λόγω πολίτης δεν είναι μέλος της Ένωσης, πρέπει να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης περί της τυχόν πλαστότητάς της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης ουδέποτε εξέδωσε διαπίστευση στον προαναφερόμενο ως κοινοβουλευτικό συντάκτη”.

Ο Φουρθιώτης παρίστανε το μέλος της ΕΣΗΕΑ

Ως δημοσιογράφος με… τη βούλα εμφανιζόταν σε υπουργεία και υπηρεσίες ο Μένιος Φουρθιώτης, προβάλλοντας ως πειστήριο πλαστές ταυτότητες της Ένωσης Συντακτών. Μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ότι ο Μ. Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της Ένωσης και εξ αυτού του λόγου, οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, σάλο προκαλεί η δημοσιοποιήση της πλαστής ταυτότητας της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) που χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως αποκαλύπτει το Documento και όπως είχε προκύψει από τα πρακτικά του Δ.Σ της Ένωσης στην ημερήσια διάταξη της 9ης Φεβρουαρίου υπήρχει θέμα “Ζήτημα Μένιου Φουρθιώτη”.

Επίσης, Η “Δημοκρατία” φέρνει στο φως σήμερα το πλαστό δελτίο διαπίστευσης ως δημοσιογράφου που χρησιμοποιούσε ο Μ. Φουρθιώτης ως “κλειδί” που θα του ξεκλείδωνε τις πόρτες των υπουργείων, προκειμένου να παριστάνει και με τη βούλα τον… λειτουργό της ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η “Δημοκρατία”, η ταυτότητα κάνει… μπαμ ότι είναι “μαϊμού”, καθώς η φωτογραφία του Φουρθιώτη είναι από τις… ποζαριστές που χρησιμοποιεί στις διαφημίσεις του, ενώ στις ταυτότητες της ΕΣΗΕΑ οι φωτογραφίες λαμβάνονται εντός των γραφείων της γραμματείας και είναι πολύ κοντινές στο πρόσωπο.

Ήθελε να είναι διαπιστευμένος συντάκτης

Ωστόσο, αυτή την ταυτότητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχε αποστείλει ο Φουρθιώτης στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην ενημέρωση ως διαπιστευμένος συντάκτης. Παριστάνοντας με την πλαστή ταυτότητα το τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, ζητούσε καθημερινή ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου και να προσκαλείται στις συνεντεύξεις υπουργού και υφυπουργού για να έχει τη δυνατότητα να θέτει ερωτήματα.

Ο ίδιος, μάλιστα, διατυμπάνιζε ότι είναι διαπιστευμένος ως πολιτικός συντάκτης στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Γενική Γραμματεία Τύπου, στην Προεδρία και στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς και στην ΕΛ.ΑΣ. ως αστυνομικός συντάκτης! Βέβαια, αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του ότι ήταν διαπιστευμένος σχεδόν στο σύνολο των υπουργείων, γεννώνται πολλά ερωτήματα για το πώς έγινε αυτό.

Ενα ακόμα μεγάλο ερώτημα είναι πώς είχε αποκτήσει “πάσο” που δίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. σε διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες, το οποίο φέρει την υπογραφή του εκάστοτε αρχηγού.

Εκτός από την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, ο παρουσιαστής χρησιμοποιούσε και μία ακόμα του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, στον οποίο εντάσσονται οι δημοσιογράφοι όταν είναι ήδη μέλη της ένωσης.

Οπως είχε ήδη αναφέρει η “δημοκρατία”, για την πλαστή ταυτότητα είχε λάβει γνώση η ΕΣΗΕΑ εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες. Και ο ίδιος, άλλωστε, είχε στείλει επιστολή στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ ομολογώντας ότι η ταυτότητα που χρησιμοποιεί είναι πλαστή και αποδίδοντας την πλαστογραφία σε… λάθος της γραμματέως του!

Η ΕΣΗΕΑ “αδειάζει” τον Φουρθιώτη: Δεν είναι μέλος μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ “άδειασε” με ανακοίνωσή του τον Μένιο Φουρθιώτη, που δήλωνε μέλος της Ενωσης. Συγκεκριμένα, με αφορμή την πληθώρα δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, σε ανακοίνωση, η ΕΣΗΕΑ διευκρινίζει: “Ο κ. Μένιος Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της Ένωσής μας και εξ αυτού του λόγου, οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς η έκδοση, χορήγηση και χρήση ταυτότητας προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Ένωσής μας, της παλαιότερης και μεγαλύτερης δημοσιογραφικής Ένωσης της χώρας”.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται οι ενέργειες που πρόκειται να κάνει, ώστε να πέσει φως στην υπόθεση Φουρθιώτη:

“Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες κατά την διαδικασία διερεύνησης και αντιμετώπισης σχετικών πληροφοριών, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του, να επισπεύσει και να ενισχύσει την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης Φουρθιώτη, που αφορούν στο δημοσιογραφικό χώρο, με τις ακόλουθες ενέργειες:

1) Να προχωρήσει αμέσως σε αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

2) Να ζητήσει επίσημη γραπτή ενημέρωση από Υπουργεία και δημόσιους φορείς, αν έχει αιτηθεί διαπίστευση ο κ. Φουρθιώτης παρουσιάζοντας έγγραφα της ΕΣΗΕΑ ή επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών.

3) Να διαβιβάσει στα αρμόδια Πειθαρχικά όργανα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή – δημόσια ανακοίνωση της κ. Νανάς Παλαιτσάκη, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συνεργάτιδος του κ. Μένιου Φουρθιώτη, όπως και κάθε άλλη καταγγελία ή διαμαρτυρία που ήρθε σε γνώση του Δ.Σ. και σχετίζεται με την υπόθεση. Συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του συναδέλφου Στέλιου Νικητόπουλου, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, του οποίου το ρεπορτάζ στην ΕΡΤ-3 οι Μ. Φουρθιώτης και Ν. Παλαιτσάκη χρησιμοποίησαν ατόφιο, χωρίς τη σχετική άδεια και αναφορά, στο κεντρικό δελτίο του καναλιού “EPSILON”, στις 3 Απριλίου”.

Στο στόχαστρο για τα οικονομικά και την “εισβολή” στο υπουργείο Εργασίας

Το ενδεχόμενο διάπραξης σωρείας αδικημάτων οικονομικού και μη αντικειμένου εξετάζει η Δικαιοσύνη με διπλή έρευνα για τον τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος ελέγχεται τόσο για τις οικονομικές δραστηριότητές του όσο και για εκείνες που προκύπτουν από τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τα οικονομικά πεπραγμένα του Μένιου Φουρθιώτη τέθηκαν, ήδη, στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών, καθώς διενεργείται τις τελευταίες ημέρες μεγάλη έρευνα μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της ενοποιημένης Οικονομικής Εισαγγελίας και Εισαγγελίας Διαφθοράς, Χρήστου Μπαρδάκη. Η έρευνα έχει στόχο να εξετάσει εξονυχιστικά τις οικονομικές δραστηριότητες του παρουσιαστή, με έμφαση συγκεκριμένες υποθέσεις και με αρχικό αντικείμενο συγκεκριμένα κακουργηματικού βαθμού αδικήματα.

Ειδικότερα, διερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της απάτης και της απόπειρας απάτης. Μάλιστα, φαίνεται, ήδη, ο κ. Μπαρδάκης, προκειμένου να επισπευσθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, να έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές να εξετάσουν πλήρως όλα τα δεδομένα και να διασταυρώσουν στοιχεία ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς η οικονομική δυνατότητα και η φορολογική εικόνα που εμφανίζει ο ελεγχόμενος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Οικονομική Εισαγγελία θα αποτιμήσει τα πεπραγμένα του Φουρθιώτη, ώστε να αποφανθεί εάν προκύπτει η διάπραξη οικονομικών αδικημάτων. Ο φάκελος των υπό διερεύνηση θεμάτων της Οικονομικής Εισαγγελίας αφορά και τις καταγγελίες του κ. Βρούτση ως προς το σκέλος της καταγγελλόμενης απάτης ή απόπειρα απάτης που συνίσταται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Καταγγελίες Βρούτση

Παράλληλα, μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για συγκεκριμένα αδικήματα που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από τον παρουσιαστή με βάση όσα ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Εργασίας ότι έλαβαν χώρα εντός του υπουργείου πριν μερικούς μήνες.

Η εντολή της κ. Παπαγεωργακοπούλου αφορά, συγκεκριμένα, στα αδικήματα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρας εκβίασης, με αφορμή τις δηλώσεις-καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι ο παρουσιαστής εισέβαλε με “μπράβους” στο υπουργείο και απειλούσε υπαλλήλους επί πέντε ώρες.

Ακόμη ένα αδίκημα που τίθεται υπό έρευνα, με εισαγγελική παραγγελία, είναι αυτό της απόπειρας παράνομης βίας που αφορά την καταγγελλόμενη συμπεριφορά του Μένιου Φουρθιώτη στο υπουργείο Εργασίας. Και η έρευνα για αυτό το αδίκημα αφορά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βρούτσης περί “μπράβων”, με τους οποίους είχε μεταβεί στο υπουργείο ο παρουσιαστής. “Ήρθε στο υπουργείο και κλωτσούσε πόρτες. Ήρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Προσφυγές Φουρθιώτη στο ΣτΕ για την αστυνομική φρουρά

Υπενθυμίζεται ότι ο Μένιος Φουρθιώτης έχει προσφύγει ήδη δύο φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ζητά από την πρόεδρο του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να “παγώνει” την πράξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε τη φρούρησή του και τη φρούρηση της κατοικίας του.

Ο δικηγόρος του παρουσιαστή, Πάνος Λαζαράτος, σημειώνει ότι πριν την χορήγηση των μέτρων ασφαλείας, κρίθηκε ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είναι στόχος και πως έχει καθοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας που διατρέχει, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι πληροφορίες περί απειλών σε βάρος του, αλλά και οι εγκληματικές ενέργειες που έχουν εκδηλωθεί κατά της ζωής του.

Η μείωση αυτή των μέτρων ασφαλείας, κατά τους ισχυρισμούς του κ. Λαζαράτου, παραβιάζει τα άρθρα 2, 5 και 21 του Συντάγματος. τα οποία προβλέπουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ζωής και της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών – και κατά συνέπεια, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την αναστολή εκτέλεσης της πράξης με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας του πελάτη του. Επιπλέον, στην αίτηση αναστολής αναφέρει ότι έχει επέλθει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Μένιου Φουρθιώτη λόγω των απειλών κατά της ζωής του και του έχει διαγνωσθεί ψυχογενής ανορεξία και συναισθηματική διαταραχή.

Φουρθιώτης: Η απάτη με τις εικονικές πωλήσεις κινητών

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, μία απάτη με εικονικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μέσω ανύπαρκτων εταιρειών κατηγορείται ότι διέπραξε στη διάρκεια του 2020 ο Μένιος Φουρθιώτης. Την έρευνα εις βάρος του πραγματοποίησε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και η σχετική δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία της πόλης τον Ιανουάριο του 2021. Πλην του παρουσιαστή εμπλεκόμενες είναι δύο γυναίκες από τη Γεωργία, οι οποίες εμφανίζονται ως διαχειρίστριες στις εταιρείες-κελύφη που φέρονται να μετείχαν στην απάτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις