Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Self test 25αδες: Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί με τις συσκευασίες
ΕΛΛΑΔΑ

Self test 25αδες: Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί με τις συσκευασίες

Self test 25αδες: Τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με την προμήθεια των self test στα φαρμακεία.

Τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με την προμήθεια των self test στα φαρμακεία, καθώς όπως διαπίστωσαν οι επαγγελματίες που άνοιξαν τις παραλαβές των τεστ, αυτά δεν ήταν σε ατομικές συσκευασίες, αλλά σε 25αδες. Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο ΠΦΣ κάνει λόγο για, αναστάτωση, αστοχίες και παραλείψεις, τονίζοντας ότι «οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests».

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση. 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών». Όπως πληροφορήθηκε ο ΠΦΣ, το πρόβλημα αφορά μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία και όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο ΠΦΣ απαιτεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Κοντοζαμάνης: Ο διαγωνισμός για τα self-test προέβλεπε ρητά ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες

«Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες», αναφέρει σε δήλωσή του ο  αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σχετικά με την έναρξη διάθεσης των self-test, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι: «Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης -ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self-test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας».

Γεωργιάδης: Οι φαρμακοποιοί ήξεραν ότι τα self tests είναι σε συσκευασία 25 τεμαχίων

Στον ισχυρισμό ότι οι φαρμακοποιοί ήξεραν ότι θα παραλάβουν συσκευασίες των 25 τεμαχίων για τα self tests προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς όλα αυτά ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που έτρεξε.

«Η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα δικά μου μάτια φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε», επισήμανε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις