Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Alpha – Mega: Τι δείχνουν τα ευρήματα της Marc και της Μetron Analysis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alpha – Mega: Τι δείχνουν τα ευρήματα της Marc και της Μetron Analysis

Δημοσκόπηση Alpha - Mega: Η εταιρεία Marc στην έρευνα της, καταγράψει διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Σε μια περίοδο άκρως φορτισμένη από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις “φωτιές” που αυτή “ανάβει” στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από λάθη της διακυβέρνησης της. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η κυβερνητική ανάλυση για τις δυο δημοσκοπήσεις – της Marc (Alpha) και της Μetron Analysis (Mega) – που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο βαθμός δυσκολίας που προσδίδουν τα μέτρα απαγόρευσης, τα οποία συμπληρώνουν πάνω από έναν χρόνο εφαρμογής, όχι μόνο δεν επιδρά επιβαρυντικά στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα την διατηρεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα ποσοστά που κατέγραψε στις εκλογές του 2019.

Η εταιρεία Marc στην έρευνα της, καταγράψει διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και συγκεκριμένα 15,6 ποσοστιαίων μονάδων. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το κυβερνών κόμμα προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 11,8%.

Οι πολίτες προκρίνουν την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ενώ τάσσονται υπέρ της απόφασης για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών. Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης πως αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ στο 69,1%, ενώ έπονται του ΚΙΝΑΛ, με 65,1 , του ΚΚΕ με 39,4% με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,3%. Επίσης το 40,7% πιστεύει πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την όξυνση της πολιτικής κατάστασης έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 29,9% να απαντά η ΝΔ. Ποσοστό 18,5% δηλώνει πως ευθύνονται το ίδιο.

Σχετικά με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, το 65,5% επιθυμεί τη χαλάρωση των μέτρων. Για τους περιορισμούς στο λιανεμπόριο, το 85,9% των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να χαλαρώσουν, το 5% επιθυμεί να γίνουν πιο αυστηροί και 7,3% επιθυμεί να διατηρηθούν. Για τους περιορισμούς στην εστίαση, το 75% των πολιτών επιθυμεί να χαλαρώσουν ενώ το 22,3% να παραμείνουν. Για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών η τάση είναι θετική με 73,2%, ενώ ένα 20,3% διαφωνεί.

Σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαλάβει ακραία χαρακτηριστικά, το ποσοστό του είναι καθηλωμένο λίγο πάνω από το 20%. Ένα επίπεδο επιρροής, που σύμφωνα με την ανάλυση, καταδεικνύει μια πρωτοφανή για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυναμία να συσπειρώσει «έστω και όσους τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές». Είναι επιπλέον δείκτης της σταθερής υπεροχής της αποδοχής των πεπραγμένων αλλά και των κυβερνητικών σχεδιασμών για την επόμενη ημέρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων: Το απέδειξε στη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας. Στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας: Με τα αποτελέσματα που έχει, τις καινοτομίες της στην ιχνηλάτηση και τα test και την άψογη διαδικασία εμβολιασμού. Στην πρώτη γραμμή της οικονομίας: Καθώς πέτυχε να περιορίσει την ύφεση και συγκράτησε την ανεργία. Αλλά και στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας: Μετατρέποντας τα εθνικά της σύνορα και σε ευρωπαϊκά. Και αναπτύσσοντας μία ισχυρή αλυσίδα συμμαχιών», όπως αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο CNN, για την εθνική επέτειο.

Καταλυτικό δε, είναι το ξεκάθαρο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα στοιχείο της προσωπικής πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η μεγαλύτερη δημοφιλία έναντι όλων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. “Στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φιλοδοξώ να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Να θυμίσω όσα υποσχεθήκαμε και να δείξω όσα πετύχαμε. Ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν ηγεσίες, επιτελεία και συγκεκριμένα έργα. Και να επιλέξουν, με σκέψη και ωριμότητα, αν θα συνεχίσουν με ανανεωμένη ορμή τον δρόμο της προόδου ή θα θελήσουν να πάρουν το ρίσκο της ανακοπής του”, είπε ο πρωθυπουργός στο ίδιο μέσο.

Πάνω από 7 στους 10 πολίτες θέλουν άρση 

Ο σφυγμός της κοινωνίας που αφορά στο lockdown, και αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα αποτελούν στοιχεία του κυβερνητικού προβληματισμού. Στην έρευνα της Marc, κατά μέσο όρο, περισσότεροι από επτά στους δέκα ζητούν χαλάρωση των περιορισμών, στην κυκλοφορία( 65,5%), στο λιανεμπόριο (85,9%) και στην εστίαση (75%). Επιπρόσθετα ο δείκτης της απαισιοδοξίας για την επαναφορά στην κανονικότητα που καταγράφει αυξητική τάση στην μέτρηση της Metron Analysis.

Ταυτόχρονα όμως, συμβαδίζει με την διάγνωση για την κόπωση του κόσμου. Η κυβερνητική αναγνώριση για το συγκεκριμένο παράγοντα έχει ήδη οδηγήσει σε προσαρμογές, ενώ σε συνεργασία με τους ειδικούς αξιολογούνται καθημερινά τα δεδομένα και εξετάζονται τα επόμενα βήματα. Υπό αυτό το πρίσμα όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση είναι σημαντικό αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός, να χτιστεί το τείχος ανοσίας και με ασφάλεια να προχωρήσει η σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

«Η μάχη με τον κορωνοϊό που συνεχίζεται, παρά τις απώλειες που έφερε και τις δυσκολίες που ανέδειξε, έχει πλέον ορατό και νικηφόρο τέλος. Και όλα δείχνουν ότι, μέχρι το καλοκαίρι, η υγειονομική άμυνα θα συναντηθεί με τα αποτελέσματα του εμβολιασμού». Και προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του: «Έτσι, αυτή η περιπέτεια θα καταγραφεί ως αρνητική εμπειρία που, ωστόσο, η χώρα κατάφερε να την κάνει βατήρα προόδου».

Επαναλαμβάνει δε τον στόχο του, στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, να παρουσιάσει στους Έλληνες «μια αλλαγμένη χώρα. Να θυμίσω όσα υποσχεθήκαμε και να δείξω όσα πετύχαμε. Ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν ηγεσίες, επιτελεία και συγκεκριμένα έργα. Και να επιλέξουν, με σκέψη και ωριμότητα, αν θα συνεχίσουν με ανανεωμένη ορμή τον δρόμο της προόδου ή θα θελήσουν να πάρουν το ρίσκο της ανακοπής του».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις