25η Μαρτίου 1821 – Γερμανία: Γιατί η Μέρκελ «ξέχασε» την εθνική μας επέτειο

ΚΟΣΜΟΣ

25η Μαρτίου 1821 – Γερμανία: Γιατί η Μέρκελ «ξέχασε» την εθνική μας επέτειο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

25η Μαρτίου 1821 - Γερμανία: Η μόνη δήλωση που έγινε από γερμανικής πλευράς για τον εορτασμό των Ελλήνων για την 25η Μαρτίου ήταν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

26.03.2021 | 11:41

Αντιδράσεις και εντυπώσεις στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η στάση της Γερμανίας όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και απέναντι στην επέτειο της Ελλάδας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ της «Ωρας Ελλάδος» στο Open TV, ότι η στάση της Γερμανίας ήταν ιδιαίτερα ψυχρή σε σχέση με τον εορτασμό της 200ής επετείου. Η μόνη δήλωση που έγινε ήταν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έστειλε τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης σε μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Γερμανία δεν στήριξε ούτε σε συμβολικό επίπεδο, ούτε χθες στη Σύνοδο τα ελληνικά δίκαια» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του Open TV. Αντίθετα ανήμερα της 25ης Μαρτίου η Ανγκελα Μέρκελ στήριξε ξεκάθαρα την Τουρκία στη Σύνοδο Kορυφής, γεγονός που εκτίμησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε: «Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Γερμανία: Μέρκελ – Συγγνώμη, ήταν λάθος μου τα μέτρα για το Πάσχα

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση για την επιβολή ενός σκληρού lockdown τις ημέρες του Πάσχα ως «λάθος», για το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη. «Είναι αποκλειστικά δικό μου λάθος», δήλωσε το μεσημέρι. Η απόφαση πρόβλεπε να συμπεριληφθούν στις ημέρες αργίας του Πάσχα η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο. Αν και το σκεπτικό της απόφασης είχε «τις καλύτερες προθέσεις», τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίησή της ήταν πολλά και δεν μπορούσαν να απαντηθούν τόσο σύντομα, επεσήμανε η καγκελάριος. Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, επειδή η όλη υπόθεση προκάλεσε αβεβαιότητα. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ότι κάθε κρατίδιο θα χειρίζεται το θέμα των περιορισμών κατά το δοκούν.

Γερμανία: Αντιδράσεις στην ΚΟ ομάδα των χριστιανικών κομμάτων

Τη σχετική απόφαση είχε κυριολεκτικά επιβάλει η Άνγκελα Μέρκελ στους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων σε 11ωρη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα προς Τρίτη. Το αποτέλεσμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και στους κόλπους των χριστιανικών κομμάτων. Στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της κοινής ΚΟ της Χριστινοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) μεγάλο μέρος των ομιλητών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Η καγκελάριος αναγκάστηκε τελικά να αναγνωρίσει ότι πρακτικά η απόφαση δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί, επειδή θα προϋπέθετε μεταξύ άλλων νομικές αλλαγές. Κατόπιν τούτου κάλεσε τους πρωθυπουργούς για σήμερα το πρωί σε νέα τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να τους ανακοινώσει την απόφαση της.

Σε δήλωσή του μετά τη διάσκεψη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και νέος πρόεδρος του CDU, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε πως για την απόφαση ευθύνονται όλοι οι πρωθυπουργοί, επειδή και αυτοί είχαν συμφωνήσει. Ασκώντας έμμεσα κριτική στην καγκελάριο, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερώσεις «έτσι απλά» εντός δέκα ημερών νέες αργίες. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς, χαρακτήρισε σωστή την ακύρωση της απόφασης. «Η διόρθωση από την καγκελάριο είναι ο σωστός δρόμος,» δήλωσε, για να επισημάνει ότι την απόφαση δεν την είχε λάβει μόνη της η καγκελάριος.

Δείτε ακόμη:

Μπάιντεν: Ο Μητσοτάκης θα έρθει στην Ουάσινγκτον
Σύνοδος Κορυφής: Στο μικροσκόπιο μέρα-μέρα η συμπεριφορά της Τουρκίας
Στα γαλανόλευκα για την 25η Μαρτίου η Όπερα του Σίδνεϊ
Exit mobile version