Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/3: Πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα, λένε Βατόπουλος και Θωμαϊδης.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.588, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 247.992 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.969 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.701 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 706 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.643 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή -7.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 480 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Βασιλακόπουλος: Θα κρατήσει κι άλλο η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας

Την άποψη πως η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού θα κρατήσει ακόμα 4-5 μέρες εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ. Εξέφρασε την αισιοδοξία πως σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

«Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος, αλλά θα δούμε αν θα κρατήσει άλλες 4-5 μέρες. Θα υπάρξει σιγά σιγά αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα φανεί αργότερα στις νοσηλείες και στις μονάδες. Αλλά τα εμβόλια προχωρούν, η ανοσία του πληθυσμού μεγαλώνει, νομίζv ότι σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στην Αγγλία όταν έγινε στον πληθυσμό η πρώτη δόση, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 95%».

Πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα, λένε Βατόπουλος και Θωμαϊδης

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, τι θα γίνει το Πάσχα, και πώς θα προχωρήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Σήμερα θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς ξεκινήσαμε πριν 200 χρόνια και που έχουμε φτάσει. Δεν είναι κακή η αυτοκριτική, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Φτάσαμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, όσο και να κάνουμε κριτική για τις παθογένειές μας», είπε ο κ. Θωμαΐδης με αφορμή το σημερινό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. «Μετά από 200 χρόνια είμαστε πάλι σε πόλεμο, με έναν αόρατο εχθρό τον οποίο πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, είναι ένας επικίνδυνος εχθρός», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Τι θα γίνει το Πάσχα

«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο. Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις