Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Σούδα: Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Σούδα: Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης Σούδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται στη νατοϊκή βάση της Σούδας, το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που φέρει το όνομα του 34ου προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ.

Σε μια ιδιαίτερη κίνηση συμβολικής αξίας προχωρά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψη στη νατοϊκή βάση της Σούδας, το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που φέρει το όνομα του 34ου προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ. Με φόντο το θερμό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η επίσκεψη στην Κρήτη σφραγίζει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός ότι κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στέλνει ένα ακόμη μήνυμα στήριξης στην χώρα μας, ενώ παράλληλα δείχνει και τις προθέσεις του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία για το ζήτημα των S-400. Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα γίνει δεκτός από τον πλοίαρχο του αεροπλανοφόρου και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, οι οποίοι θα τον ξεναγήσουν σε ένα από τα πιο ιστορικά, αλλά και σύγχρονα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ με πλήρωμα που ξεπερνάει τα 5.500 άτομα, μπορεί να μεταφέρει 90 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Έχει πάρει μέρος σε σημαντικές αποστολές, όπως τον πόλεμο του κόλπου και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Λόγω των εορτασμών για την 25η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις, ενώ ανήμερα της εθνικής επετείου, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, θα υπάρξουν πτήσεις ελληνικών, αμερικανικών και γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών. Οι πληροφορίες, που έκαναν λόγο για ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, κατά την συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο πιθανότατα δεν θα επιβεβαιωθούν, ωστόσο έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να συμβεί η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών το προσεχές διάστημα.

Μπάιντεν: Η Ελλάδα σύμμαχος καίριας σημασίας

Την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν βάλλεται από όλα τα μέτωπα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην ενδίδουν στις προσπάθειες της Άγκυρας να “λιώσει” τους πάγους με την Ουάσιγκτον. Η διατήρηση των S-400 από την Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο “αγκάθι” μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που προφανώς δεν ίσχυε την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Στον αντίποδα η Αθήνα, από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διανύει τις καλύτερες σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών με τις ΗΠΑ, κάτι που έχει τονίσει κατ’ επανάληψη η αμερικανική πλευρά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ιδιαιτέρως θερμή επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση. “Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις