Βότανα για αδυνάτισμα: Κι όμως υπάρχει ένα που θα αλλάξει το σώμα σας

PLUS

Βότανα για αδυνάτισμα: Κι όμως υπάρχει ένα που θα αλλάξει το σώμα σας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

Βότανα για αδυνάτισμα: Το θαυματουργό βότανο που γίνεται "σύμμαχος" στην απώλεια κιλών.

23.03.2021 | 12:22

Αποφεύγουμε να την αγγίξουμε με γυμνά χέρια μιας και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ποιος θα το πίστευε όμως, ότι πλέον θα αναζητούσαμε την τσουκνίδα στα μπαχαροπωλεία για να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος! Η τσουκνίδα που λέτε, περιέχει βιταμίνη Α (περισσότερη και από το καρότο), Β και C, E, K, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία, που είναι ωφέλιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων και βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα, όταν καταναλωθεί ως έγχυμα ή αφέψημα είναι πραγματικά θαυματουργή, με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το ρόφημα τσουκνίδας είναι τονωτικό, αντιφλεγμονώδες και διουρητικό, βοηθώντας στην απώλεια βάρους αλλά και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Το καλύτερο; Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη, ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά κατασταλτικά της όρεξης, άρα είναι ακόμη πιο εύκολο να χάσετε βάρος. Μπορείτε λοιπόν να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι αφέψημα τσουκνίδας καθημερινά, σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλα ωφέλιμα για τη σιλουέτα σας βότανα όπως λουίζα, δίκταμο, μελισσόχορτο και τσάι του βουνού, τα οποία προσθέτετε σε καυτό νερό και αφήνετε να εκχειλιστούν για λίγα λεπτά πριν σουρώσετε σε φλιτζάνια. Αν ακολουθείτε και ισορροπημένη διατροφή και γυμνάζεστε, τότε σίγουρα θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Τι είναι η τσουκνίδα

Η τσουκνίδα (nettle) αποτελεί ένα πολυετές φυτό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για ιατρικούς σκοπούς. Ανήκει στην οικογένεια των κνιδοειδών και στην εποχή του μεσαίωνα χρησιμοποιούταν ευρέως ως διουρητικό καθώς και για τη θεραπεία της αρθροπάθειας. Σήμερα, επιπλέον των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, χρησιμοποιείται στη μαγειρική μαζί με άλλα χόρτα σε σαλάτες, πίτες και χορτόσουπες. Ως πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, πυρίτιο και σιδήρος.

Ο ερεθισμός και η καυστικότητα που προκύπτει όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με τα φύλλα της τσουκνίδας, οφείλεται σε ορισμένες ουσίες και οξέα που μεταφέρονται στο δέρμα από ορισμένα τριχοειδή που εντοπίζονται στα φύλλα της τσουκνίδας, όπως ισταμίνη, ακετυλοχολίνη και σεροτονίνη. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων προέρχεται από τη ρίζα ή τα φύλλα του φυτού.

Δράσεις και ιδιότητες

Το ενδιαφέρον από τη συμπληρωματική λήψη τσουκνίδας προέκυψε όταν βάση μελετών βρέθηκε πως προσφέρει όφελος στη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων που αφορούν τον προστάτη και το ουροποιητικό σύστημα, καθώς και αλλεργίες και ρευματικές παθήσεις.

Υπερπλασία του προστάτη – BPH

Η λήψη τσουκνίδας συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΒΡΗ) χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση του προστάτη. Το αποτέλεσμα αυτής της διόγκωσης, λόγω του ότι πιέζεται η ουρήθρα, προκαλεί μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως συχνοουρία, ατελές αίσθημα ούρησης και πόνο. Η τσουκνίδα είτε επιδρά άμεσα στο αδένα του προστάτη ή σε ορμόνες όπου επηρεάζουν τη λειτουργία του (όπως τεστοστερόνη και οιστρογόνα).

Παρόλο που βοηθά στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προστάτη, δεν μειώνει τον όγκο του αδένα. Συνδυάζεται και χορηγείται συνήθως μαζί με άλλα βότανα που έχουν παρόμοια δράση, όπως είναι το saw palmetto. Επιπλέον από προκαταρκτικές μελέτες φαίνεται πως το εκχύλισμα τσουκνίδας βοηθά στην πρόληψη εξάπλωσης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Δείτε ακόμη:

Παραπάνω αλάτι στο φαγητό – Tips για να “σώσετε” την κατάσταση
5 “μυστικές” παραλίες κοντά στην Αθήνα
Το μυστικό για τέλεια τηγανιτά αυγά – Ένα μόνο “υλικό”
Exit mobile version