Κατώτατος μισθός – Χατζηδάκης: “Ξεκινά η διαδικασία για τον προσδιορισμό του”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατώτατος μισθός – Χατζηδάκης: “Ξεκινά η διαδικασία για τον προσδιορισμό του”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

Κατώτατος μισθός - Χατζηδάκης: Δύο κύκλους θα περιλαμβάνει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει στη Βουλή ότι ξεκινά άμεσα.

22.03.2021 | 15:49

«Τώρα που λόγω και των εμβολιασμών φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού», είπε και διευκρίνισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. πως ο πρώτος κύκλος ξεκινά τώρα και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, ενώ ο δεύτερος θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2022. Στόχος είναι, να γίνεται κάθε χρόνο ανάλογη διαδικασία. Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η οδηγία «δεν αποσκοπεί στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών, δηλαδή να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός.

Αλλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζομένων συνολικά σε αξιοπρεπείς μισθούς διαφορετικών επιπέδων όμως σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που έχουν απόσταση από την πρόταση της Επιτροπής, καθώς σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζει ήδη αυτά που λέει η οδηγία, ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Ποια είναι τα κριτήρια:

Πρόσθεσε πάντως, ότι κάθε χώρα «είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και την βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κατ΄ ελάχιστο υπόψη τα εξής κριτήρια: την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σε κάθε κράτος, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών , τον ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. «Η φιλοδοξία μας δεν σταματά στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών. Δεν είναι επιδοματική η πολιτική μας στην αγορά εργασίας. Καλά τα επιδόματα, καλό το δίχτυ ασφαλείας -για να μην παρεξηγηθώ – αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας που η αγορά δίνει πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό», είπε και πρόσθεσε πως «ναι, να δούμε το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά πέρα από αυτό πρέπει να δούμε συνολικά την πολιτική της απασχόλησης η οποία θα οδηγεί σε νέες και καλύτερες δουλειές μέσω επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής».

Δείτε ακόμη:

Άκης Σκέρτσος: “Δεν θα υπάρχει αμοιβή για τα φαρμακεία στη διάθεση των self test”
Υπάρχουν ελλείψεις στην έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία λέει ο Δένδιας
Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε κυβέρνηση – «Εικόνα κατάστασης πολέμου στα νοσοκομεία»
Exit mobile version