Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιστράτευση ιατρών – κορονοϊός: Η ανάρτηση Κικίλια και η διαδικασία
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστράτευση ιατρών – κορονοϊός: Η ανάρτηση Κικίλια και η διαδικασία

Επιστράτευση ιατρών - κορονοϊός: «Το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική» δήλωσε ο κ. Κικίλιας

Ξεκίνησε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στην Αττική, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Βασίλης Κικίλιας. Και συμπληρώνει: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Της απόφασης πάντως έχουν προηγηθεί διαδοχικά μηνύματα που αποσκοπούσαν στην αντιστροφή της μειωμένης συμμετοχή, με τις δηλώσεις να φθάνουν έως την Κυριακή στις 61. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»: «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα υπενθύμισε και τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της επίταξης των ιατρικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης: «Εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

Το «σήμα» Κικίλια

Είχε προηγηθεί το σήμα του υπουργού Υγείας: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο Βασίλης Κικίλιας από τη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Σωτηρία». Ο κ. Κικίλιας μάλιστα, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΣΥ, των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είχε προσθέσει με νόημα: «Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο».

Επιστράτευση ιατρών – κορονοϊός: Κόντρες κι αντιδράσεις

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών προκάλεσε από την αρχή αντιδράσεις, πριν ανακοινωθεί, ύστερα από την άρνηση πολλών να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία που ούτε λίγο ούτε πολύ, επιτίθεται προσωπικά στο Βασίλη Κικίλια. Αναφέρει ότι οδηγείται “στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης” και χαρακτηρίζει “ανεπαρκή” την διαχείριση του προβλήματος από τον κ. Κικίλια. Μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας μαζί του και ζητά συνάντηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με μία δική του -ξεχωριστή- ανακοίνωση, στην ουσία διαχωρίζει τη θέση του από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και εμφανίζεται πιο ενωτικός.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρει:

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, είναι απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών”. Συνολικά 61 είναι οι γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πολιτείας για συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για περαιτέρω ενσωμάτωση ιατρών στις δημόσιες δομές. Όλα αυτά, την ώρα που τα νοσοκομεία “γονατίζουν” και καλούνται να βγάλουν εφημερίες, χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια και γιατρούς.

Η “σκληρή” ανακοίνωση του ΠΙΣ

Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση

Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε. Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά. Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης.

Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις