Παρέλαση 25 Μαρτίου 2021: Πτήσεις Rafale και αυστηρά μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση 25 Μαρτίου 2021: Πτήσεις Rafale και αυστηρά μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παρέλαση 25 Μαρτίου 2021: Κάρολος, Παρλί και Μισούσκιν εκπροσωπούν Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία - Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τις πόλεις της Ελλάδας - «Φρούριο» η Αθήνα

21.03.2021 | 13:30

Με επίσημους ηγέτες και προσωπικότητες, χωρίς την παρουσία πολιτών, θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση. Στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκεται η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί – μετά τη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ – ο διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί υπό το καθεστώς της πανδημίας με μάσκες, αποστάσεις και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Παρέλαση 25 Μαρτίου 2021: Παρλί αντί Μακρόν

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, θα εκπροσωπήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν που δεν θα μπορέσει να επισκεφτεί την Αθήνα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπως ανακοινώθηκε από το Παρίσι. Η Φλοράνς Παρλί είχε παρευρεθεί και στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της που πραγματοποιούνταν για την υπογραφή των συμβάσεων για τα Rafale. Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, το Παρίσι βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού και μπαίνει σε νέο σκληρό lockdown, με αποτέλεσμα να μην γίνει τελικά η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα. Την απόφαση της κυβέρνησης γνωστοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Ο κ. Καστέξ υπογράμμισε πως “η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο πανδημικό κύμα και η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρών μέτρων”.

Αυτό σημαίνει ότι από τα μεσάνυχτα και για τέσσερις εβδομάδες, οι κάτοικοι στο Παρίσι αλλά και των άλλων “κόκκινων περιοχών” δεν θα μπορούν να κάνουν παρά ψώνια πρώτης ανάγκης. Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών απαγορεύονται, ενώ μετατίθεται η έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μία ώρα νωρίτερα, στις 7 μ.μ.

Κανονικά στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Αντίθετα, στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αναμένεται να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα καταφτάσει στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου. Ο κ. Μισούστιν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Oι προετοιμασίες

Την ίδια στιγμή, οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και αφορούν τόσο το εορταστικό μέρος της παρέλασης αλλά και την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ήδη στις πρόβες που γίνονται σε διάφορα στρατόπεδα εφαρμόζονται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας. Η παρέλαση θα γίνει στο Σύνταγμα αλλά χωρίς την παρουσία πολιτών.

Αστακός η Αθήνα

Σχετικά η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την από αέρος επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερο και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Το σχέδιο περιλαμβάνει ελεύθερους σκοπευτές και πεζές περιπολίες.

Παρέλαση 25 Μαρτίου 2021: Το πρόγραμμα

Οι προσκεκλημένοι θα πραγματοποιήσουν κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή στρατιωτικός αξιωματούχος συνοδεύει τον υψηλό προσκεκλημένο και στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές. Η μοναδική παρέλαση φέτος θα είναι η στρατιωτική στο Σύνταγμα, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

Θα παρελάσουν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους. Μπάντες θα παίζουν τους εθνικούς ύμνους των τεσσάρων χωρών.

Στην Εθνική Πινακοθήκη

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Αργότερα, θα περιηγηθούν στο εκσυγχρονισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, που θα κάνει εγκαίνια εκείνη την ημέρα, με οικοδεσπότες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθως, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Θα υπάρξει επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερα και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι ομάδες της ΕΚΑΜ καθώς και πεζές περιπολίες. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδεύονται, από το πρώτο τους βήμα στην Αθήνα από πάνοπλους αστυνομικούς.

Σε όλα τα σημεία διέλευσης θα πραγματοποιούνται ιδιότυπες «αποστειρώσεις» δρόμων, με στόχο να μην υπάρχουν δυσάρεστες συναντήσεις, ενώ σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται και τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν. Ομάδες περιφρούρησης θα τοποθετηθούν και σε όλους τους τόπους συναντήσεων και εκδηλώσεων στους οποίους θα παραβρεθούν οι επίσημοι συμμετέχοντες.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση και θα ξεναγηθούν στη νέα Πινακοθήκη, ενώ αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκονται από 30 έως 50 άτομα με μάσκες και αποστάσεις.

Exit mobile version