Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας στην Τουρκία: “Έκλεισε” το ραντεβού με Τσαβούσογλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στην Τουρκία: “Έκλεισε” το ραντεβού με Τσαβούσογλου

Δένδιας στην Τουρκία: Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ μετέφερε στον γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρόταση για συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Τις χθεσινές διερευνητικές επαφές ακολούθησαν σήμερα το πρωί, επίσης στην Αθήνα, οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπηρεσιακών γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη 13:00. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Στην Άγκυρα ο Δένδιας για συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Παρά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου του 2021, η προετοιμασία για συνάντηση του Έλληνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δεν προχωρούσε, λόγω του κλίματος στις διμερείς σχέσεις και των συνεχών προκλήσεων του τουρκικού καθεστώτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και των στενών συνεργατών του. Την επομένη της πραγματοποίησης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο νεοκλασικό του ΥΠΕΞ με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «πολιτικών διαβουλεύσεων» σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020 στην Άγκυρα, οι κύριοι Δεμίρης και Ονάλ συζήτησαν για το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πρόταση Ονάλ

Έπειτα από τουρκική πρόταση διατυπωθείσα από τον Σεντάτ Ονάλ, τον επικεφαλής της τουρκικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την προθυμία του να μεταβεί στην Άγκυρα για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Με απλά λόγια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε θετικά στην πρόταση να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα εφ’ όσον όμως στο μεσοδιάστημα δεν έχουν επισυμβεί γεγονότα που θα καθιστούσαν αντιπαραγωγικές και σχεδόν περιττές τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Το κατ’ αρχήν «ναι» του Νίκου Δένδια για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι και μια έμμεση προαναγγελία για συνέχιση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και πραγματοποίηση του επόμενου 63ου γύρου των άτυπων συζητήσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους διπλωμάτες.

Νίκος Παναγιωτόπουλος Νίκος Δένδιας

Προκλητικός Ερντογάν λίγο μετά τις διερευνητικές

«Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησής μας», διαμήνυσε ανήμερα των διερευνητικών επαφών ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο τις παίρνει πλέον η Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να συμβεί κάτι… θερμό.

«Επικρατεί ένα χάος στην ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι και το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας έχουν κάνει πολύ σημαντικές δηλώσεις για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση με το Κάιρο και απευθυνόμενος κυρίως στο συναίσθημα του αιγυπτιακού λαού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οι δύο χώρες θα βρουν κοινό τόπο. «Αναφορικά με την Αίγυπτο, δεν νομίζω πως ο λαός της Αιγύπτου θα είναι εναντίον μας. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα προσωρινό λάθος», είπε σχετικά με τις σημερινές κακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι και η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μία θετική στροφή προς την Τουρκία. «Η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί κοινή άσκηση με την Ελλάδα, αλλά υπάρχει και μία νέα εξέλιξη, ζήτησε οπλισμένα drones από την Τουρκία», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις