Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σαουδική Αραβία υδρογόνο: Ένα φιλόδοξο σχέδιο
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία υδρογόνο: Ένα φιλόδοξο σχέδιο

Σαουδική Αραβία υδρογόνο: Ο πρίγκιπας προωθεί ανοιχτά τη διαφοροποιημένη οικονομία, θέλοντας να απεμπλέξει τη Σαουδική Αραβία από την πετρελαϊκή εξάρτηση.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, στοχεύει στην κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη. Το πράσινο υδρογόνο είναι το υδρογόνο που δεν έχει παραχθεί από ορυκτά καύσιμα, αλλά από εναλλακτικές μορφές ενέργειες, όπως η αιολική ή η ηλιακή. Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός του χαρτοφυλακίου των Ενεργειακών Υποθέσεων στη Σαουδική Αραβία, σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες διασαφήνισε τις ελπίδες του ότι η χώρα θα γίνει μία άλλη «Γερμανία» αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν μέσω σχεδίων για παραγωγή 50% της ισχύος από καθαρές πηγές.

από την Γεωργία Πολυτάνου

Ο πρίγκιπας προωθεί ανοιχτά τη διαφοροποιημένη οικονομία, θέλοντας να απεμπλέξει τη Σαουδική Αραβία από την πετρελαϊκή εξάρτηση. Κι έτσι σκέφτηκε τη Neom. Η Νeom είναι μια high-tech πόλη Neom, που θα χτιστεί στο μέσο της ερήμα, έχει τον αστρονομικό προϋπολογισμό 500 δισ. δολαρίων και  χρονικό ορίζοντα το 2030. Πρόκειται για μια  ονειρική πόλη 33 φορές στο μέγεθος της Νέας Υόρκης, όπου θα κατακλυστεί από επιστήμονες, τεχνολογικά startups, πλούσιους επενδυτές, αλλά και τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Αυτός ένας από τους τρόπους με τους οποίους το Ριάντ προσαρμόζεται στη στροφή της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας σε καθαρότερα καύσιμα.

Neom city

Σαουδική Αραβία υδρογόνο: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 34%

Το υδρογόνο έχει γίνει ένα δημοφιλές εναλλακτικό καύσιμο μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου του Κόλπου που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους. Επιπρόσθετα,το καθαρό υδρογόνο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 34%, σύμφωνα με το Bloomberg. Μόνο στις ΗΠΑ, η McKinsey εκτιμά ότι η ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου θα μπορούσε να αποφέρει 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα. Περισσότερα ανανεώσιμα έργα, ιδίως ηλιακές πρωτοβουλίες, θα ανακοινωθούν σύντομα, δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz, μιας και η Σαουδική Αραβία έχει μια φιλόδοξη στρατηγική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

πρίγκιπας Σαλμάν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις