Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά νέα – Καστελόριζο: Επιθετικά πλοία “ονειρεύεται” η Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά νέα – Καστελόριζο: Επιθετικά πλοία “ονειρεύεται” η Τουρκία

Ελληνοτουρκικά νέα - Καστελόριζο: Μάλιστα η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Άμυνας έφτασε στο σημείο να πει ότι “στο Καστελόριζο έχει δέσει μια πυραυλάκατος”.

Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών φέρνει ξανά στην επιφάνεια η Τουρκία, την ώρα που κρατά με απόλυτη μαεστρία ραμμένο στα μέτρα της τον οδικό χάρτη των διερευνητικών επαφών. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, αλλά και την εφημερίδα Sabah, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προέβη σε μία περίεργη ανακοίνωση, σε μία περίοδο που η Άγκυρα συνεχίζει τα παιχνίδια, μετά το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ, αλλά και την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, με φόντο τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα απέστειλε επιθετικό σκάφος και συγκεκριμένα αποβατικό σκάφος, στη Μεγίστη. Το Anadolu αναφέρει πως: “η Ελλάδα έχει πολεμικά πλοία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έχει στείλει επιθετικά σκάφη στο Καστελλόριζο, κοντά στην Τουρκία”, ενώ η Sabah γράφει: “η Ελλάδα έστειλε επιθετικό σκάφος στο Καστελόριζο”.

Ούτε τα δημοσιεύματα επεκτείνουν το ρεπορτάζ τους ώστε να αποκαλυφθεί ποιος ακριβώς ο σκοπός, αλλά ούτε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στη ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2021”, τόνισε πως “έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας πως “η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της”.

Ελληνοτουρκικά νέα: Στον πάγο οι διερευνητικές

Την ίδια όμως στιγμή, η κωλυσιεργία της Άγκυρας να απαντήσει στην πρόταση της Αθήνας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα είχε προτείνει στην Άγκυρα την πραγματοποίηση του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών το πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση ωστόσο απέφυγε να απαντήσει ή να αντιπροτείνει ημερομηνίες. Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο πως επιχειρεί να ελέγξει το παιχνίδι στο μέτωπο των διερευνητικών, με σημείο καμπής τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και έχει ως ένα από τα θέματά της τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που συμπεριλαμβάνει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο να αντιπροτείνει η τουρκική πλευρά ημερομηνία πριν την 25η Μαρτίου που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να εμφανιστεί υπερασπιστής του διαλόγου, με τις διερευνητικές επαφές να πραγματοποιούνται στη χώρα μας μετά τη Σύνοδο. Η Άγκυρα έτσι και δεσμεύσεις δεν θα έχει και διαλλακτικό πρόσωπο θα δείχνει, ενώ και η πενταμερής για το Κυπριακό έχει προγραμματιστεί για τις 27-29 Απριλίου, γεγονός που δείχνει πως ο οδικός χάρτης των θεμάτων της περιοχής που επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς.

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, άλλωστε, αναμένεται και το κείμενο Μπορέλ για την «πρόοδο της Τουρκίας», ενώ αναμένεται και διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Βρυξελλών(Βερολίνου)-Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Θέμα κυρώσεων… ούτε για αστείο…

Νταβούτογλου: Το Καστελόριζο είναι ξεχωριστή περίπτωση, γεωγραφικά δεν ανήκει στο Αιγαίο

“Όποιος σκεφθεί πως θα μπορέσει να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, τότε να ξέρει πως θα αντιδράσουμε έντονα”, απείλησε λίγα 24ωρα πριν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και τον ανταποκριτή Μανώλη Κωστίδη. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διερευνητικών επαφών, ωστόσο υποστήριξε ότι “η Ελλάδα δεν κινείται σωστά στην Ανατολική Μεσόγειο”. Για τα “αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες” ζητά να αποφευχθούν αμοιβαίες κινήσεις. “Το Καστελόριζο να το εξετάσουμε ξεχωριστά” αναφέρει.

“Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο (…) αν το Καστελόριζο το εντάξετε στο τρίγωνο Κρήτης, Κύπρου, τότε αυτό συνιστά εγκλωβισμό της Τουρκίας. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό” επιμένει. Ζητά ακόμα “να μιλήσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε τρίτες χώρες. Όποιος μπει στην ελληνοτουρκική ένταση θα το κάνει μόνο για να κερδίσει. Πρέπει να ενώσουμε τις δύο πλευρές του Αιγαίου”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις