Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/3: Στις 390 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας

Δραματική κατάσταση φανερώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι διανύουμε τη δυσκολότερη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ενισχύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα δέχεται το ΕΣΥ σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση που δημιουργεί το τρίτο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 9 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Αυστηρό lockdown στον οικισμό Δαφνούλα Ευρυτανίας

Σε καθεστώς ολικού lockdown μπαίνει η Δαφνούλα του δήμου Αγράφων, αφού στο χωριό διαπιστώθηκε εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα σε σύνολο 70 τεστ, εντοπίστηκαν 10 θετικά δείγματα, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Μάλιστα, σύμφωνα με το evrytanika.gr, τις προηγούμενες μέρες είχαν εντοπιστεί και άλλα κρούσματα. Ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης ζήτησε τη συνδρομή και παρέμβαση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, το χωριό των 80 κατοίκων μπαίνει σε καραντίνα από τις 6 το πρωί της Τετάρτης (10.03.2021) και για μία εβδομάδα.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα και μεταξύ μαθητών, σε σχολείο του δήμου Αγράφων, κινητοποιώντας τις αρχές.

“Ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα”, προειδοποίησε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κορύφωση των νέων λοιμώξεων θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, “ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα”. Σε προ ημερών συνέντευξή του, είχε αναφέρει πως η διακύμανση των κρουσμάτων θα βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, καθώς βάσει του μοντέλου που “τρέχει” η ερευνητική του ομάδα υπάρχει οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. Η εκτίμηση του καθηγητή Τζανάκη φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε επίσης πως μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620, τονίζοντας πως “αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει”.

“Μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή”

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως “θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο”. “Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά για το ζήτημα, προσθέτοντας πως “ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα είναι πλήρως διαχειρίσιμα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις