Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αίγυπτος – Τουρκία ΑΟΖ: “Το Κάιρο είναι δεσμευμένο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίγυπτος – Τουρκία ΑΟΖ: “Το Κάιρο είναι δεσμευμένο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου”

Αίγυπτος - Τουρκία ΑΟΖ: «Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της, απορρίπτοντας τη θαλάσσια της συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας»

Για ψεύδη της Τουρκίας, όσον αφορά συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, επισημαίνοντας πως το Κάιρο είναι δεσμευμένο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Arab News, οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της, απορρίπτοντας τη θαλάσσια της συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σε Κάιρο και Κύπρο, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα, μετά την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου. Και αυτό γιατί ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ. Μάλιστα, ακολούθησε ένα τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (26 Φεβρουαρίου) και λίγες ημέρες αργότερα (3 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αρκετά ισχυρή, ωστόσο καλό θα ήταν αυτά τα θέματα να λύνονται από κοντά.

Επιμένει η Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές της Καθημερινής, σε όλες τις έως τώρα επαφές που είχαν οι Ελληνες με τους Αιγυπτίους, σχετικά με την έμμεση αναγνώριση των νοτίων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν κυρίως από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για επαφές Καΐρου – Αγκυρας, οι απαντήσεις ήταν διττού χαρακτήρα. Από το Κάιρο μεταδίδεται ότι καταφθάνουν θετικά μηνύματα από την Αγκυρα, ωστόσο η Αίγυπτος παραμένει άκαμπτη, καθώς αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό προφίλ.

Η αιγυπτιακή πλευρά παρέμεινε ασαφής σχετικά με τις προκηρύξεις του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων (που παραμένει ενεργή έως την 1η Αυγούστου), αποφεύγοντας να διευκρινίσει για ποιο λόγο σε ένα οικόπεδο το οποίο χωρίζεται από τον 28 μεσημβρινό, επιλέχθηκε στα ανατολικά αυτού του ορίου η τουρκική άποψη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει πως την ερχόμενη περίοδο μπορεί να υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε πρόταση για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενώ στις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως «είναι σημαντική εξέλιξη αυτό που συνέβη με την Αίγυπτο, περιμένουμε να έχουμε και συνέχεια».

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνων ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Ακάρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις