Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

06

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εισφορά αλληλεγγύης – εισοδήματα: Ποιοι εξαιρούνται το 2022
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης – εισοδήματα: Ποιοι εξαιρούνται το 2022

Εισφορά αλληλεγγύης - εισοδήματα: Τα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν και το 2022 από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Θα απαλλαγούν τουλάχιστον 1,2 εκατ. φορολογούμενοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες την χρονιά του 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι αποφάσεις της Κομισιόν ανοίγουν τον δρόμο για να λάβουν φορολογική ανάσα και το 2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια, τόκους, μερίσματα με το «πάγωμα» για δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Να θυμίσουμε ότι το μέτρο αυτό πάρθηκε πέρυσι, στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία και είχε προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή θα ίσχυε μόνο για το 2021.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν πει ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, το μέτρο θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Το θέμα επιβεβαιώνεται και από την κυβέρνηση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Όπως σημείωσε, έχει αποφασίσει να ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος μετά το παράθυρο που άνοιξε η Κομισιόν για διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2022.

Γυναίκα σημειώνει τετράδιο

Τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης

  • Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα το 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δυο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
  • Τα φετινά εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».
  • Φέτος, τα συγκεκριμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να ξεφουσκώνει ενώ αυτό θα συμβεί και με την φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων του χρόνου.
  • Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020.
Τετράδιο γυναίκα σημειώνει

Δείτε ακόμη:

Συντάξεις Απριλίου 2021: Οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
Πάνω από 80.000 ακίνητα στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση εξετάζει σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις