Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 8/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 8/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 8/3: ''Ο κορονοϊός έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά''.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και 39 θανάτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 477 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281(ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Rabit test κόκκινο αυτοκίνητο

Δερμιτζάκης: Ο κορονοϊός έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μίλησε ο Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν. Όπως υποστήριξε μιλώντας στο Mega, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας. «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. «Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος. «Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Άρση μέτρων τον Μάρτιο: Δύσκολο, λέει ο Σαρηγιάννης

Για ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 9% στην χώρα, έκανε λόγο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού, ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί. Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».

«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις ‘ανοίγω’ στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου». «Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορονοϊού».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις