Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τσικνοπέμπτη και κορονοϊός: Όταν χορεύαμε ξέγνοιαστοι στους δρόμους
PLUS

Τσικνοπέμπτη και κορονοϊός: Όταν χορεύαμε ξέγνοιαστοι στους δρόμους

Τσικνοπέμπτη και κορονοϊός: Μπορεί αυτή την Τσικνοπέμπτη να τη γιορτάσουμε στα... μπαλκόνια και στις ταράτσες, όμως τα... παϊδάκια και η αγάπη δεν θα λείπουν από το σπιτικό μας. Βέβαια αυτά, φαντάζουν λόγια παρηγοριάς στον Έλληνα παραδοσιακό

Μπορεί αυτή την Τσικνοπέμπτη να τη γιορτάσουμε στα… μπαλκόνια και στις ταράτσες, όμως τα… παϊδάκια και η αγάπη δεν θα λείπουν από το σπιτικό μας. Βέβαια αυτά, φαντάζουν λόγια παρηγοριάς στον Έλληνα παραδοσιακό γλεντζέ, που λατρεύει το κουτουκάκι και το κρασάκι με καλό μεζέ και παρεούλα. Αυτή η Τσικνοπέμπτη είναι εντελώς διαφορετική, λόγω της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα ενώ “έπεσε” πάνω στην πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου, πιο αυστηρού lockdown.  Και μπορεί ήδη το lockdown να έχει γίνει μία ρουτίνα για εμάς, καθώς σε λίγο καιρό θα συμπληρώσουμε πέντε μήνες με συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο η περσινή Τσικνοπέμπτη ήταν τόσο διαφορετική που… ανάθεμα κι αν τη θυμόμαστε.

Παντού ψησταριές, αλκοόλ σε πλαστικά ποτηράκια, στη διαπασών η Γωγώ Τσαμπά… δεν μπορούσες να ανασάνεις από την τσίκνα, ακόμη και στα στενά του Παγκρατίου! Μάλιστα πέρσι οι εκδηλώσεις άρχισαν από τις 11 το πρωί, με τα «σκήπτρα», όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, να τα κρατά η Βαρβάκειος Αγορά. Εκτός από τις μπάντες να παίζουν στους δρόμους παραδοσιακά τραγούδια, υπήρχαν και αποκριάτικες πομπές με μπουλούκια να κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας. Φυσικά από την γιορτή δεν έλειπε και το Μοναστηράκι, όπου εκεί οι περαστικοί είχαν στήσει χορό. Εικόνες γεμάτες γέλιο, ξεγνοιασιά που δυστυχώς τώρα καταλαβαίνουμε πως υπήρχε και πραγματική “απόδραση” την καθημερινότητα.

Αμηχανία…

Εικόνες που όμως προκαλούν και μία αμηχανία, αν αναλογιστεί κανείς πως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουμε να γιορτάσουμε και να χορέψουμε αγκαζέ με τόσα πολλά άτομα. Όπως όλα δείχνουν άλλωστε φέτος δεν θα έχει το παραδοσιακό τσίκνισμα, καθώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να παραγγείλουν απ’ έξω ή να βάλουν σε λειτουργία την ψησταριά του σπιτιού τους.Μπορεί λοιπόν φέτος η Τσικνοπέμπτη να μην μας βρίσκει στους δρόμους και στα μαγαζιά να τσικνίζουμε, αλλά γνωρίζουμε πως μόνο μένοντας στα σπίτια μας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο και να βγούμε νικητές σε λίγο καιρό…

Άλλωστε, ποιος είπε πως στο σπίτι δεν θα περάσουμε όμορφα;

Μπορεί να μην έχουμε την παρέα που επιθυμούσαμε, όμως ο ουρανίσκος μπορεί να βιώσει κι έτσι την απόλυτη… ηδονή! Αν νομίζετε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μια εύκολη και πρόχειρη λύση κάνετε λάθος. Γιατί το ψήσιμο θέλει επιδεξιότητα, καλή οργάνωση και τα κατάλληλα εργαλεία.

Μεγάλη σημασία στην επιτυχία του μπάρμπεκιου παίζει η ποιότητα των κρεατικών, να γνωρίζουμε ποιο μέρος του ζώου είναι το κατάλληλο, τι μαρινάδα πρέπει να ετοιμάσουμε, με τι θα συνοδεύσουμε τα ψητά μας. Πριν από όλα θα πρέπει να τακτοποιήσετε και να έχετε καθαρό τόσο το χώρο που θα ψήσετε όσο και τα εργαλεία σας. Φροντίστε να έχετε λοιπόν στη διάθεση σας για μετά το μπάρμπεκιου ειδικά καθαριστικά, βούρτσες και σύρματα που θα κάνουν τη ζωή σας εύκολη με το καθάρισμα.

🚩Μοιράστε αρμοδιότητες.

Γιατί άλλος μπορεί να ασχοληθεί με τα της φωτιάς, άλλος με τα συνοδευτικά των ψητών και άλλος με τα ποτά. Αποφασίστε τι θα ψήσετε κι ετοιμάστε εγκαίρως τη λίστα με τα ψώνια.

Τι θα χρειαστείτε:

1. Ψησταριά φυσικά

2. Κάρβουνα (μπόλικα για να μην ξεμείνετε)

3. Αναπτήρα (γκαζιού κατά προτίμηση)

4. Προσάναμμα (διαφορετικά: βαμβάκι, οινόπνευμα και λίγα ξερά κλαδιά)

5. Σχάρα ή σχάρες (αν οι σχάρες σας έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, βάλτε τις για λίγα λεπτά πάνω από τη φωτιά όσο υπάρχει ακόμα φλόγα. Καθαρίστε τις μακριά από τη φωτιά με φύλλα εφημερίδας και τοποθετήστε τις πάλι πάνω στη φωτιά)

6. Πιστολάκι ή χαρτόνι (για να ανάψουν καλά τα κάρβουνα πρέπει να τους κάνετε αέρα)

7. Μασιά για τα κάρβουνα

8. Ποδιά, πιάστρες, λαβές και γάντια (για να μη λερώνεστε)

9. Αλουμινόχαρτο (για ψητές πατάτες, τυριά ή λουκάνικα πάνω στα κάρβουνα)

10. Μεταλλικές πιρούνες, σπάτουλες και λαβίδες

11. Μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια

12. Πινέλα για το άλειμμα των ψητών

13. Πιατέλες σερβιρίσματος και μπολ

14. Επιφάνεια κοπής

15. Μαχαιροπίρουνα

16. Σπάτουλα για μπιφτέκια

17. Χτυπητήρι κρέατος (αν θέλετε να «ανοίξετε» το κρέας

18. Πιάτα και ταψάκια

Γενικές αρχές ψησίματος:

Μην τρυπάτε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα φύγουν όλοι οι χυμοί. Είναι προτιμότερο να το γυρίζεται με μια σπάτουλα ή λαβίδα.

Το κοτόπουλο καλό είναι να κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και να αρχίζετε το ψήσιμο από τη εσωτερική πλευρά, αυτήν με τα κόκαλα.

Τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπάτε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία γιατί εδώ θέλουμε να βγει το λίπος έξω.

Χρόνοι ψησίματος:

Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με την ένταση της φωτιάς και την απόσταση της σχάρας από τη φωτιά, καθώς και από το μέγεθος των ψητών. Ωστόσο υπολογίστε τον κάπως έτσι:

Χοιρινά μπριζολάκια λεπτοκομμένα: 5-6΄

Μπριζόλες χοιρινές: 15΄

Σουβλάκια και λουκάνικα:10-15΄

Κοτόπουλο σε κομμάτια: 15΄ανά πλευρά

Μπιφτέκια: 6-8΄

Κρεμμύδια σε φέτες:15΄

Μανιτάρια:8-10΄

Πιπεριές ολόκληρες:20΄

Μελιτζάνες φέτες: 6΄ανά πλευρά

Κολοκυθάκια φέτες: 15΄

Τύποι ψησίματος

Bleu: Είναι σχεδόν ωμό με ελαφρύ χρώμα στην εξωτερική του επιφάνεια και ωμό εσωτερικά. Είναι τύπος ψησίματος που δεν αρέσει στους Έλληνες.

Rare: Ροδισμένο το κρέας εξωτερικά ενώ έχει αρχίσει να ψήνεται εσωτερικά. Η καρδιά του ψητού παραμένει ωμή.

Medium: Έχει ψηθεί καλά από έξω και από μέσα έχει ψηθεί αλλά είναι ροζ εσωτερικά.

Well done: Καλοψημένο μέσα και έξω. Το ψήσιμο που προτιμούμε στην Ελλάδα.

Τα ποτά

Ετοιμάστε μπόλικα παγάκια στην κατάψυξη.

Βάλτε τις μπίρες και τα νερά στο ψυγείο κάτω από τη κατάψυξη να είναι παγωμένα την ώρα που θα χρειαστούν.

Βάλτε τα λευκά κρασιά στο κάτω μέρος του ψυγείου να κρυώσουν χωρίς να παγώσουν.

Αφήστε τα κόκκινα κρασιά έξω σε δροσερό μέρος.

Μην βγάλετε όλα τα ποτά μαζί μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σας, αλλά λίγα –λίγα για να μη ζεσταίνονται.

Αν σερβίρετε ουζάκι ή τσιπουράκι, φροντίστε να έχετε παγάκια στο μπουφέ.

Μην ξεχάσετε να βάλετε στον μπουφέ των ποτών το νερό, μερικές σόδες και αναψυκτικά για τα παιδιά.

Καλά να περάσετε, με μια ευχή του χρόνου να γιορτάζουμε στους δρόμους!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις