1821 Φιλέλληνες: Ο εξαιρετικός κ. Αλμέιντα

ΕΛΛΑΔΑ

1821 Φιλέλληνες: Ο εξαιρετικός κ. Αλμέιντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

1821 Φιλέλληνες: Ο Αντόνιο Αλμέιντα ήταν Πορτογάλος φιλέλληνας, ο οποίος έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

04.03.2021 | 17:26

Το κίνημα του Φιλελληνισμού κατά την επανάσταση του 1821 ενίσχυσε τους αγωνιστές τόσο υλικά, όσο και σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού. Οι φιλέλληνες του 1821 έρχοντουσαν κατά μόνας ή σε ομάδες κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. Και από αυτό τον γεωγραφικό χώρο, ωστόσο, άλλες χώρες συνεισέφεραν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Οι περισσότεροι εθελοντές προέρχονταν από την Αγγλία και τη Γαλλία. Από την άλλη η ιβηρική χερσόνησος είχε μικρότερη συμμετοχή, καθώς βίωνε τα δικά της προβλήματα. Παρόλα αυτά η Πορτογαλία μας έδωσε τον Αντόνιο Φιγκέιρα ντ’ Αλμέιντα που διακρίθηκε στον ελληνικό Αγώνα.

Ο Φιγκέιρα γεννήθηκε το 1784 στην πόλη Έλβας της Πορτογαλίας από οικογένεια στρατιωτικών. Ως αξιωματικός του πορτογαλικού στρατού αγωνίστηκε κατά της εισβολής του Ναπολέοντα στην πατρίδα του και αργότερα πολέμησε κατά του γαλλικού στρατού εισβολής που στάλθηκε στην Ισπανία για να υποστηρίξει τη δυναστεία των Βουρβόνων. Τον τράβηξε ο αγώνας των Ελλήνων και το 1825 κατετάγη ως εθελοντής στον τακτικό ελληνικό στρατό, που είχε οργανώσει και διοικούσε ο Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος. Στις 18 Ιουλίου 1826, έχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη του ιππικού, διακρίθηκε στη Μάχη του Μεχμέταγα, αποσπώντας τα εύσημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που ήθελε να τον χρησιμοποιήσει με το ιππικό του σε πιο σημαντικές επιχειρήσεις. Στις αρχές του 1827 πολέμησε υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στην Αττική και αργότερα πήρε μέρος στην αποτυχημένη εκστρατεία του Φαβιέρου για την απελευθέρωση της Χίου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 1827).

1821 Φιλέλληνες: Υπό τον Καποδίστρια

Όταν ήρθε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, ο Αλμέιντα έγινε επιθεωρητής του τακτικού ιππικού και του ανατέθηκε η αναδιοργάνωση του σώματος. Στις 22 Ιανουαρίου 1830 διορίστηκε φρούραρχος Ναυπλίου και με την ιδιότητά του αυτή συνέλαβε έναν από τους δράστες της δολοφονίας του Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831), τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, που είχε ζητήσει άσυλο στην οικία του Γάλλου πρεσβευτή. Για τη νομιμόφρονη στάση του ονομάστηκε επίτιμος πολίτης του Ναυπλίου από την Ε’ Εθνοσυνέλευση και στις 2 Μαρτίου 1832  και προβιβάστηκε σε στρατηγό.

 

1821 Φιλέλληνες: Η εποχή του Όθωνα

Μετά την άφιξη, ωστόσο, του Όθωνα στην Ελλάδα, η Αντιβασιλεία τον υποβίβασε σε συνταγματάρχη, εξαιτίας των φιλοκαποδιστριακών του αισθημάτων και τελικά τον τοποθέτησε φρούραρχο στην Αίγινα. Το 1836 διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής Μεσολογγίου κι ένα χρόνο αργότερα κατέστειλε την ανταρσία του συνταγματάρχη Νικολάου Ζέρβα. Μετά από αυτό προβιβάστηκε σε υποστράτηγο και το 1839 τοποθετήθηκε στρατιωτικός διοικητής Ναυπλίου. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου, με την οποία απέκτησε δύο τέκνα, τον Εμμανουήλ και τον Δημήτριο. Ο Αντόνιο Αλμέιντα πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1847 στα λουτρά Μπετάλια κοντά στη Βενετία, σε ηλικία 64 ετών.

Exit mobile version