Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία ανθρώπινα δικαιώματα: 170 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατά Τουρκίας
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία ανθρώπινα δικαιώματα: 170 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατά Τουρκίας

Τουρκία ανθρώπινα δικαιώματα: Η διακομματική επιστολή καλεί τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να προσαρμόσει τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν περισσότερα από 170 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν τη διασφάλιση του γεγονότος ότι η Τουρκία θα σταθεί υπόλογη για την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση». Η επιστολή έχει διακομματική χαρακτήρα και μέσω αυτής καλείται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να προσαρμόσει τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία αναλόγως με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Ενώ είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να επιδιορθώσουν τα ρήγματα που υπάρχουν μεταξύ τους, πιστεύουμε ότι αλλαγές στη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν και του κόμματος του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης», σημειώνουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Ερντογάν Τραμπ

Τουρκία ανθρώπινα δικαιώματα: Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Σαφώς και στην συγκεκριμένη επιστολή δεν θα μπορούσε να μην γίνει μνεία στην στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον το 2017. Τότε οι άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου είχαν επιτεθεί και χτυπήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια μήνυσαν την τουρκική κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση και η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας, οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες ακόμα και με άνδρες της μυστικής αστυνομίας (secret service) μπροστά από την πύλη της τουρκικής πρεσβείας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμα και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις