Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/3: Τετραψήφιος αναμένεται και πάλι ο αριθμός

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/3: Τετραψήφιος αναμένεται και πάλι ο αριθμός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/3: Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα με την εξέλιξη του κορονοϊού.

01.03.2021 | 16:47

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα με την εξέλιξη του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων είναι ανησυχητικά. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι περίπου στα 1.500 κρούσματα. Παράλληλα, τεράστια είναι  η πίεση που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην Αττική. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης στα νοσοκομεία, είναι ότι σε «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό», δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Παρά το αυστηρό lockdown σε αρκετές περιοχές της χώρας, η κινητικότητα που παρατηρείται, σε συνδυασμό με τα μεταλλαγμένα στελέχη, ευνοούν την διάδοση του ιού. Την Κυριακή, ανακοινώθηκαν 1.259 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και σήμερα το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να κάνει γνωστό τον εντοπισμό περίπου 1.200 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται και σήμερα προκαλεί ανησυχία, καθώς η διασπορά παραμένει σε υψήλα επίπεδα δεδομένου ότι την Κυριακή πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ κορονοϊού.

Μητσοτάκης: Να κάνουμε προσπάθεια αυτές τις δύο εβδομάδες

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, οι νέες κλίνες «θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται», ενώ αρχικά «η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ένας κομβικός πυλώνας του ΕΣΥ, που κράτησε και άντεξε ειδικά τις δύσκολες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και από τη Μακεδονία, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Μαρία Γιογκατζή.

Ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας. Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.

Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα» σημείωσε.

Παγώνη: «Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα ακόμα και εστίαση»

Τη θέση ότι το lockdown, όπως ισχύει σήμερα, δεν έχει νόημα και πως πρέπει να ξεκινήσει από τη Δευτέρα ένα σταδιακό άνοιγμα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να δοθούν εισηγήσεις από την επιτροπή στην κυβέρνηση. Να ξεκινήσουν να ανοίγουν σχολεία και καταστήματα, με τον τρόπου που έχουν πει. Δεν είπαμε να ανοίξουν καταστήματα και να μπουν όλοι».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε έτσι. Δεν είναι πιο λογικό να ανοίξει η εστίαση, ένα ζαχαροπλαστείο με εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις, από το να κάθονται στα παγκάκια ο ένας δίπλα στον άλλον; Για να τηρηθούν και τα μέτρα». Να σημειωθεί ότι ο Δρ Γιώργος Παυλάκης, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου, για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Μια τέτοια απόφαση, εξήγησε, θα πρέπει να ληφθεί μόνο αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει. «Προς θεού, αν οι παράμετροι είναι πολλοί υψηλές, δεν θα μπορεί κανείς να πάρει τέτοια ευθύνη. Όμως ήδη υπάρχει μια σταθερότητα, και πλέον θα υπάρχει μείωση».

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6, «ειδικά για το Σάββατο ήταν λάθος. Έπρεπε για τα σούπερ μάρκετ να είναι μέχρι τις 21:00 ή τις 22:00 για να μην υπάρχουν ουρές και να κινείται πιο άνετα ο κόσμος». Αμέσως μετά μίλησε για τις δυο μάσκες, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σύγχυση στον κόσμο: «Δύο μάσκες φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε νοσοκομεία, λεωφορεία, μετρό και σούπερ μάρκετ. Όταν περπατάς στη Μεσογείων δεν φοράς δυο μάσκες. Και όταν λέμε δυο μάσκες εννοούμε μια χειρουργική και από πάνω μια πάνινη που την πλένουμε και τη σιδερώνουμε καθημερινά».

Exit mobile version