Ενημέρωση για κορονοϊό 1/3: Τα “όπλα” των εμβολίων των Pfizer, Moderna και AstraZeneca

ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για κορονοϊό 1/3: Τα “όπλα” των εμβολίων των Pfizer, Moderna και AstraZeneca

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ενημέρωση για κορονοϊό 1/3:"Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατ." σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους - Η επίσημη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης

01.03.2021 | 19:03

Νέα δεδομένα για τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί αναφέρθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. “Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), τα οποία είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη”, είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια. Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

“Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα, έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης”, συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως με το mRNA εμβόλιο παρατηρούνται αντισώματα και πριν τη δεύτερη δόση. Άρα η επιμήκυνση στο μεσοδιάστημα των δύο δόσεων αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση.

Τρία είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση για τον κορονοϊό που τα καθιστούν ελπιδοφόρα:

-Η ασφάλεια: Δεν έχει δοθεί κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

-Η αποτελεσματικότητα: Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη σοβαρής νόσου, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα.

-Και τα τρία εμβόλια Pfizer/Moderna/AstraZeneca είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη.

Επικαλούμενη μεγάλη έρευνα από τη Σκωτία, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αυτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών. “Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι”, συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου και εξήγησε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα και όσοι έλαβαν το εμβόλιο. “Ο ιός παραμονεύει”, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Ο Μάρτιος είναι η αρχή της άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες θα έχουμε ένα σύμμαχο αισιοδοξίας”, είπε κλείνοντας.

Θεμιστοκλέους: Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1.000.000

“Μέχρι τώρα σήμερα έχουν γίνει 30.000 εμβολιασμοί, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 34.000, κάτι που αν συμβεί, θα αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ. Από τον Δεκέμβριο συνολικά έχουν γίνει 915.000, ενώ εντός της εβδομαδας θα ξεπεραστεί το 1.000.000”, είπε αρχικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης “Ελευθερία”, αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης. Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Exit mobile version