Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 26/2: Στα 1.790 τα νέα κρούσματα - 371 οι διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.  Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).».

Προσοχή: Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Νέα έγγραφα από την 1η Μαρτίου -Για πόσο θα ισχύουν

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια

και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις