Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σεξουλική κακοποίηση ποινές: Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεξουλική κακοποίηση ποινές: Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Σεξουλική κακοποίηση ποινές: «Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του για την αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ότι στο τέλος της συζήτησης θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. «Είχαμε ένα κύμα αποκαλύψεων μετά τις καταγγελίες Σοφίας Μπεκατώρου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξήγησε πως «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η λάσπη που εκτινάσσεσαι κρύβει από την κοινωνία τους ενόχους και τα μεγάλα ζητήματα, τα θύματα δηλαδή να μιλήσουν και η κοινωνία να αφυπνιστεί, γι’ αυτό και κάλεσε «να βγουν από τον υπόνομο οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας», προσθέτοντας πως «δυσχεραίνουν την ίδια λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πώς τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις; Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

Βουλή

 Σεξουλική κακοποίηση ποινές: Αυστηρές ποινές για αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». «Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση. Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Γυναίκα που ουρλιάζει

 

Σεξουλική κακοποίηση ποινές: Πίνακας αλλαγών

Αλλάζει ο κοινός κώδικας, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.

  • Δημιουργείται διαδικτυακή Πύλη #metoo.gov.gr
  • Θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο
  • Θέσπιση εθνικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές.
  • Θέσπιση υποχρεωτικής διαθεσιμότητας ενός ύποπτου για τέτοιες πράξεις μέχρι να διαλευκανθεί υπόθεση.
  • Στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων των γιατρών του ΕΣΥ, των σωμάτων ασφάλειας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχει πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.
Παιδί με ταινία στο στόμα

 

Σεξουλική κακοποίηση ποινές: Κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση  

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ούτε ζήτησε συγγνώμη. Επισήμανε ότι επέλεξε ο ίδιος να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κα Μενδώνη, αλλά η κα Αγαπηδάκη. «Σήμερα δεν ήρθατε στην Βουλή για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Αλλά εσείς αδιαφορήσατε και στήσατε μια κομματική αντιπαράθεση». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν: «Βρήκαν το θάρρος όχι μόνο να ανοίξουν την ψυχή τους, αλλά και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο, αλλά κάλεσε όλους να αναρωτηθούν αν υπάρχουν μόνο ποινικές, αλλά και πολιτικές ευθύνες. «Μπροστά στα μάτια όλων μας έγινε μια άκομψη προσπάθεια συγκάλυψης.

Το σκάνδαλο Λιγνάδη επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως μια ταλαιπωρία για το τίποτα», τόνισε. Είπε ακόμα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «σε αυτήν εδώ την αίθουσα μια βαριά σκιά πλανιέται, αυτή της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη. Η σκιά της κας Μενδώνη, που επιμένετε να την προστατεύετε παρά την κατακραυγή του κόσμου.  Απαλλάξτε τον χώρο του πολιτισμού από την δική της παρουσία για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη». Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης στον πρωθυπουργό ότι δεν ακούει την βουή από τον χώρο του πολιτισμού και την πάνδημη απαίτηση για την παραίτηση της υπουργού. Και αναρωτήθηκε: «γιατί την στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε;».

Τσίπρας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις